PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector turístic confia en un estiu semblant al de l’any 2020

Els hotelers són optimistes amb la nova campanya, tot i que saben que depenen de la Covid 19

Per El Periòdic

Turistes passegen per l’avinguda Carelmany.
Turistes passegen per l’avinguda Carelmany. | El Periòdic

El sector turístic andorrà es mostra optimista amb la nova campanya d’estiu, presentada dijous passat i qualificada pel director general d’Andorra Turisme, Betim Batzaku, com «la més potent de la història» del país. Les principals associacions del sector confien a salvar la temporada. Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), considera que s’han posat molts mitjans perquè tot funcioni: «S’ha apostat molt fort per nosaltres, ampliant la promoció a diferents països».

Meritxell Cassi, gerent d’Autèntic Hotels d’Andorra (AHA), pensa que el pròxim estiu serà, almenys com el passat. En aquest sentit, creu que és positiu que es torni a posar el focus als països veïns: «El públic de proximitat és el que més fàcil ho tindrà, ja que per a començar amb la mobilitat podran desplaçar-se amb cotxe». En la mateixa línia, el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, creu que atreure a la gent de França i Espanya serà clau. Així, Pujol també desitja uns mesos similars als de la temporada anterior. No obstant això va alertar que avui «hi ha més restriccions de mobilitat» i que saben que no poden esperar «omplir els hotels durant tres mesos».

Perquè s’avanci cap al creixement turístic, els tres professionals del sector coincideixen en la importància de la vacunació com un factor determinant perquè s’eliminin restriccions i el Principat es consolidi com un destinació segura. 

Malgrat les bones previsions, la incertesa marcada per la pandèmia provoca que hi hagi una certa cautela a l’hora de marcar-se objectius, ja que qualsevol imprevist podria deixar al sector en una situació molt delicada de nou. En el cas que el virus obligués a reprendre algunes restriccions que posessin en perill la temporada, la major part de les despeses invertides en la campanya podria recuperar-se, tal com va assegurar Badzaku. Les pèrdues dels treballadors vinculats al turisme, però, tornarien a ser un problema per a tirar endavant. En aquest sentit, el turisme no té, ara com ara, solucions futures, segons apunten els hotelers. «Només tenim un pla A, que és aconseguir atreure a viatgers de proximitat i esperar que tot vagi bé», va apuntar Pujol.

Meritxell Cassi prefereix «no plantejar-se un escenari negatiu», pel mal que faria al negoci. La gerent d’Autèntics Hotels va recordar que la situació durant els últims mesos està sent molt dura: «El sector està molt castigat, la majoria d’hotels estan tancats, i els que estan oberts no poden treballar en condicions normals».

Pròrroga dels Ertos/ Després que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, anunciés dijous passat, 15 d’abril, que els ERTOs s’ampliarien en el sector turístic, els professionals van reaccionar de manera positiva. D’aquesta manera, mantenen l’esperança en què, acabat aquest termini, comencin a arribar turistes. Jordi Pujol, es mostra optimista en aquest sentit, pel fet que «a partir de juny, hi ha diversos països que han confirmat que s’eliminaran restriccions per mobilitat».

En el cas que es necessiti una nova ampliació dels ERTOs, els professionals confien que el Govern revisi les ajudes mensualment. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT