PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot assegura que és l’acte «de més calat internacional» fet al país

Paral·lelament, la Trobada Empresarial té unes 330 inscripcions presencials i més de 1.000 telemàtiques

Per El Periòdic

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la CEA, Gerard Cadena.  .
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la CEA, Gerard Cadena. . | SFGA/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern serà «l’esdeveniment de més calat en l’àmbit internacional i multilateral que haurà celebrat el nostre país». Amb aquestes paraules, Espot va voler deixar clar la importància d’aquest acte per a Andorra, ja que «hem demostrat que som capaços de fer-ho» igual o millor que molts països amb més recursos i això «dona una imatge o una reputació del nostre país que és difícil comprar amb campanyes de publicitat». El president de la CEA, Gerard Cadena, juntament amb Espot van presentar ahir l’agenda i els protocols tant de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern com de la XXIII Trobada Empresarial Iberoamericana que se celebrarà els dos dies previs a la cimera.

De fet, Espot va reconèixer que Andorra era desconeguda a l’espai iberoamericà, i va remarcar la importància de donar-se a conèixer en aquests indrets, ja que alguns són «països amb un potencial de creixement de futur que no es pot menysprear» i que tenen una gran «capacitat d’inversió estrangera i de fer venir turistes al nostre país». A banda, la presència d’Andorra des del 2004 en aquests 22 països que formen la cimera, també hi és per «solidaritat», va indicar el cap de l’Executiu, afegint que han de contribuir a portar els seu gra de sorra per ajudar a millorar la vida dels ciutadans que no «han tingut tanta sort com nosaltres i si des de la Secretaria Pro Tempore podem a ajudar a aquests països, també estem fent un gran favor a la humanitat».

En aquest sentit, el dimarts 20 d’abril al migdia arribaran dels caps d’Estat i de govern dels quatre països que hi assistiran de forma presencial a banda d’Andorra, com són Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana, els quals seran rebuts amb honors. A continuació a les 15 hores s’iniciarà la Trobada Empresarial on hi haurà un conservatori dels caps d’Estat i de govern, i per a després conclouré la trobada fent el traspàs a la República Dominicana. El mateix dimarts a la tarda, es durà a terme un acte paral·lel a la cimera en el qual participaran el president del govern espanyol, el primer ministre de Portugal i virtualment també el president de Costa Rica i Xile amb l’objectiu de treballar un nou tractat internacional que «permeti enfortir la capacitat de preparació i resposta nacional, regional i mundial davant futures pandèmies». A més, va anunciar que en aquest esdeveniment semipresencial també hi haurà la presència virtual del copríncep francès, Emmanuel Macron, com a president de la república francesa, ja que França és un país observador i «pot participar en esdeveniments paral·lels». Ja de cara al vespre es donarà inici a la cimera amb la cerimònia d’inauguració amb uns parlaments dels representants dels coprínceps i del cap de Govern per a posterior fer el sopar i l’espectacle inaugural.

De cara a dimecres, Espot va comentar que es duran a terme reunions bilaterals. Concretament, Andorra en tindrà una amb president del govern espanyol i el rei d’Espanya, una altra amb el president i el primer ministre de Portugal i finalment també una amb el president de Guatemala i la República Dominicana. El cap de l’executiu va avançar que en aquestes reunions amb Portugal i Espanya tractaran aspectes claus de la gestió de la pandèmia a nivell mundial, de l’acord d’associació que estan tenint amb la UE o de matèria fiscal. Al migdia, Espot oferirà un dinar oficial a la Borda del Pi, a la carretera de Montaup pels caps d’Estat i de govern desplaçats a Andorra i paral·lelament al restaurant Sol i Neu hi haurà un dinar oficial amb els ministres d’Afers Exteriors d’aquestes delegacions desplaçades al Principat. Arran del brot d’aquest ministeri i amb el positiu de la ministra, Maria Ubach, per part d’Andorra hi assistirà un altre ministre, va indicar Espot, assegurant que tots els actes de la cimera continuen endavant, i l’únic canvi que hi haurà, serà que la intervenció de la ministra Ubach al plenari serà virtual.

A partir de les 16 hores del dimecres s’iniciarà aquest plenari de la cimera que finalitzarà amb el traspàs de la Secretaria Pro Tempore a la República Dominicana i amb una roda de premsa a les 21.00 hores que oferirà Espot, juntament amb el president de la República Dominicana i la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan.

Durant aquests dos anys de treball que finalitzen amb aquesta cimera, Espot va voler recordar les 21 reunions preparatòries, les 13 reunions ministerials i les 6 reunions amb empresaris especialistes i societats civils que s’han celebrat, fent especial èmfasi a la reunió ministerial de Medi Ambient que «s’ha celebrat després de deu anys d’interrupció».

Pel que fa a la cobertura periodística, en total hi haurà 70 mitjans presencials de 13 països diferents i més de 100 periodistes de forma telemàtica de 26 països diferents.

Trobada Empresarial
Per la XXIII Trobada Empresarial ja hi ha unes 330 inscripcions de forma presencial i més de 1.000 de forma telemàtica. El president de la CEA va comentar que l’assistència a cada una les taules rodones o dels panels serà limitada a 50 persones aproximadament.

Cadena també va assegurar que en cada taula hi haurà participació andorrana per poder demostrar «que a Andorra tenim empreses punteres» en els àmbits d’innovació i sostenibilitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT