PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut atribueix el brot d’Exteriors a «un gran contagiador» i a la ventilació

La defunció d’un home de 78 anys ingressat a l’UCI eleva els òbits per Covid a 123 persones

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir. | SFGA/CEsteve

El brot del Ministeri d’Afers Exterior ja afecta 13 persones –10 treballadors de ministeri, inclosa la ministra Maria Ubach, i tres familiars–, així com manté confinades a 24 persones més. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va apuntar ahir, en l’actualització sanitària, que la principal hipòtesis de l’origen de la infecció «és que hi ha hagut un gran contagiador que ho hagi disseminat», com ja va succeir als centres sociosanitaris en el passat, així com «s’estudia que la ventilació no sigui l’òptima».

Un brot que des de salut no el donen per tancat, ja que, tot i que les primeres proves TMA efectuades a les persones aïllades hagin sortit negatives, no descarten que en el segon control algunes d’elles puguin sortir positives.

Benazet va voler recordar que durant aquest temps de la crisi sanitària no hi havia hagut casos de Covid en el Ministeri d’Afers Exteriors i que els seus treballadors, de forma molt diligent i com marquen els protocols, s’han cribrat amb controls periòdics, entre ells la ministra, que setmanalment s’ha fet un control d’antígens.

D’altra banda, el ministre també va fer referència a la situació sanitària del Cedre. En aquest sentit, va indicar que els tres residents positius havien estat traslladats a l’hospital per qüestions logístiques i per seguir de més a prop el seu aïllament. «Tots estan bé, dues persones són asimptomàtiques i una té símptomes molt poc rellevants», va indicar Benazet, que va llançar un avís tranquil·litzador als familiars d’aquests interns assegurant que «l’evolució que tindran serà correcta, no ens ha de preocupar».

Benazet va aprofitar per recordar que el fet que dos dels padrins estiguessin vacunats i l’altre, igual que l’auxiliar que es va detectar en el cribratge, tinguessin anticossos després de passar la malaltia, permet que «la reinfecció sigui sense efectes greus».

Després d’aquestes nous casos, el titular de Salut va indicar que s’està estudiant si cal fer un canvi la metodologia de cribratges. En aquest sentit, va apuntar que fins ara es feien «d’acord amb criteris epidemiològics i per augmentar el nostre coneixement» de la malaltia, ja que en altres països s’ha deixat de cribrar en residències una vegada els seus interns han rebut la vacuna, i que ha demanat al comitè tècnic i científic que valori la situació «per veure quina és la política a seguir». Tot i aquests nous contagis, Benazet va recordar que les visites familiars al centre continuen obertes, a excepció d’aquesta segona planta que es manté sota control per si hi ha algun altre intern que s’hagi infectat i no presenti símptomes.

Onada a la baixa
Les dades de les darreres 24 hores confirmen que aquesta quarta onada va a la baixa. Tal com va informar el ministre, en les darreres hores es van detectar 29 nous positius, fet que fa baixar els casos actius fins als 484 -32 menys que dijous- i que la taxa de reproducció se situés en el 0,81. «Estem disminuint la pressió d’aquesta quarta onada i estem tornant a la situació que teníem en els darrers dies», va indicar Benazet; tot i això, espera que hi hagi un repunt fruit de la mobilitat i les relacions socials de Setmana Santa.

Ahir a la tarda, però, es va notificar la defunció d’una de les persones ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI), un home de 78 anys, que fa augmentar el nombre de morts des de l’inici de la pandèmia a 123. La pressió hospitalària, per tant, se situa en 24 pacients ingressats, 16 a planta i 8 a l’UCI, tot ells amb ventilació mecànica. En relació amb la població escolar, una aula està confinada totalment, sis en vigilància activa parcial i dos en passiva. 

D’altra banda, va voler destacar les 1.299 vacunes que es van administrar en la jornada de dijous, que signifiquen el nombre més alt des de l’inici de la campanya. D’aquesta manera, 17.027 persones han rebut la primera dosi i 4.572 la segona.

Sobre la campanya de vacunació, Benazet va assenyalar que seguirà fins al dia 19, quan «acabarem la major part de vacunes d’AstraZeneca», tot i que encara en quedaran algunes per aquelles persones que encara no se’ls hi ha pogut administrar. Quant als docents, van indicar que ja s’han immunitzat 900 dels 1.515 inscrits: «La xifra va augmentant i està assolint nivells d’adhesió molt elevats», va ressaltar el ministre.
 

Catalunya manté les restriccions
El Procicat va fer públic ahir que les mesures restrictives de mobilitat a Catalunya es mantenen sense canvis i, per tant, el confinament comarcal segueix vigent. Tot i reconèixer que la mobilitat amb Andorra «és legal», el Govern català va recomanar als ciutadans no fer desplaçaments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT