PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ADN caní es manté a l’espera de la decisió dels veterinaris

Camp creu que el rebuig dels professionals és per consideracions polítiques

Per El Periòdic

Un moment de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo.
Un moment de la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo. | Comú de Canillo

Els sis comuns adscrits dins el projecte del cens caní mitjançant l’anàlisi de l’ADN continuen a l’espera d’obtenir una resposta per part dels veterinaris per veure si se sumen al projecte o no. «Creiem que hi ha una posició majoritària per part dels veterinaris per tirar endavant el projecte», va informar el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada a la parròquia canillenca. Des dels comuns són optimistes i consideren que el projecte tindrà suport i es podrà tirar endavant, però comenten que fa temps que esperen una resposta i de moment no tenen cap data prevista. 

Aquest interès per part dels veterinaris per tirar endavant el projecte es va desprendre de la darrera reunió celebrada amb els representants dels professionals, però tot i això, «no hi va haver cap posició taxativa», va indicar Camp. Des dels comuns també van comentar que en les diferents reunions dutes a terme, s’ha donat resposta als diferents punts que els veterinaris no veien clars. Per tant, creuen que a banda d’aspectes científics, els quals ja estan resolts, hi ha altres «consideracions polítiques» darrere aquesta oposició dels veterinaris al cens caní, i van remarcar que l’únic que fan els comuns és donar una subvenció als ciutadans davant «d’una obligatorietat que tenen per reglament», va detallar el cònsol major de Canillo.

En aquesta trobada entre cònsols, un dels principals punts va ser les transferències del 2017 als comuns per part del Govern, i Camp va manifestar que el diàleg continua amb l’executiu i que el ministre de Finances, Eric Jover, els va mostrar el seu compromís de revisar l’informe que els comuns li van lliurar. Aquest informe el van presentar els cònsols majors d’Andorra la Vella i d’Ordino el passat mes de març al titular de Finances.
D’altra banda, els cònsols van rebre la visita del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, per tractar l’estat de l’acord d’associació amb Europa. Especialment, Riba els va fer èmfasi en els annexos sobre els cabals comunitaris reglamentaris que els comuns hauran d’assumir. Camp va explicar que els comuns s’hauran de centrar sobretot en els annexos del transport i el control de les carreteres, les ajudes d’estat, la contractació pública, el medi ambient i el clima i el de dades estadístiques. «Tenim força competències i haurem d’estar atents sobre el que haurem d’assumir», va manifestar Camp. Sobre aquests cabals, els comuns es mostren tranquils i consideren que si es treballen amb temps, són assumibles. L’únic que van sol·licitar és

que hi hagi un diàleg constant i que se’ls vagi actualitzant la informació sobre l’acord. 
La reunió també va servir per fer un repàs de diverses lleis que es troben al Consell General o que estan a punt de ser entrades, com la llei de la Funció Pública, la qual «ens afecta i hem de fer les nostres aportacions», va indicar el cònsol major de Canillo. Entre aquestes, també hi ha la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge, la llei de Contractació Pública i la de Finances Comunals, a banda de diversos reglaments en els quals els comuns han de fer les seves aportacions com el de la construcció, el d’ancoratges, el lumínic i el de lleure. 

Els cònsols també van aprovar que els propers jocs esportius de la gent gran del 2022 els coorganitzaran la parròquia de Canillo i Encamp. Finalment, els cònsols d’Andorra la Vella i d’Ordino, com representants dels comuns a la cambra de poders locals del Consell d’Europa, van informar sobre la primera reunió que es va celebrar aquest final de març, que va servir per aprovar el pressupost i marcar el full de ruta a seguir pel mandat del 2021 al 2026. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT