PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Torna la il·lusió per Sant Jordi

Els ciutadans podran gaudir de la Diada al carrer, encara que amb certes restriccions

Per El Periòdic

La florista Marina Lanza fa els preparatius per a la Diada de Sant Jordi.
La florista Marina Lanza fa els preparatius per a la Diada de Sant Jordi. | El Periòdic

Marina Lanza, florista des del 1969, quan tenia nou anys, desperta avui amb la il·lusió que el dia més important de l’any per al seu negoci recobra vida. La ciutadania tornarà a gaudir de Sant Jordi després que la lamentable situació causada per la Covid-19 va impedir fer-ho amb normalitat l’any passat. Per això, a la floristeria Marina ja comencen amb els preparatius, a l’espera que els seus habituals clients tornin a fer honor a la tradició en el dia assenyalat: «L’últim any vam demanar poques flors. Enguany, no hi ha problema, esperem vendre el màxim possible»

Amb la mateixa motivació afronta la cita Anna Riberaygua, encarregada de la llibreria La Puça, una de les més mítiques del país, que va néixer al Barri Antic el 1984. «Estem il·lusionadíssims de poder celebrar aquesta Diada, tenim una gran alegria, encara que controlada», va assegurar. I és que en aquesta ocasió, tant els treballadors del gremi com la població podran gaudir de diferents activitats programades pels comuns. Andorra la Vella prepara la jornada a la plaça del Poble. Es realitzarà l’habitual venda en parades, encara que enguany hi haurà menys. Es comptarà amb 21 expositors de llibres, quatre de roses i vuit amb productes d’artesania i manualitats. Per això, des del comú asseguren que «s’utilitzarà el mateix protocol que al Nadal». Entre les mesures destacades, s’aplicarà una distància mínima de tres metres entre parades i un circuit de trànsit unidireccional per evitar aglomeracions. La iniciativa ha estat una gran notícia per llibreteres com Riberaygua, que no té cap dubte sobre la seva participació, i creua els dits «perquè no passi res d’aquí al dia 23».

Uns altres, veuen amb bons ulls que la festa es pugui celebrar amb moderació, però no es fien de totes les activitats que es duran a terme. Aquest és el cas de Lluís Canal, encarregat de La Llibreria, que opina que és massa precipitat reunir-se als carrers. «Ens van enviar un correu per preguntar si volíem fer la celebració, i jo vaig rebutjar la proposta. S’estan cancel·lant actes i no veig clar que ens puguem ajuntar en la plaça», va apuntar.

Malgrat les diferents opinions, les institucions consideren que es pot gaudir de la festivitat amb les mesures adequades. A Sant Julià de Lòria, els actes festius van començar ahir, amb la presentació del llibre El carrer del bosc, de l’escriptor David Gálvez Casellas. Així, les activitats continuaran fins al dia 24. Entre les més rellevants, està el cicle de flamenc, que tindrà lloc tant el 23 com el 24. D’altra banda, el comú també habilitarà 10 parades en la plaça del Laurèdia.

Canillo també es prepara per oferir diferents propostes. L’assenyalat dia 23 s’establiran llocs amb venda de llibres i roses. Un dia abans, el 22, es durà a terme la signatura del llibre El que fèvom a Canillo recull de vivències, de l’escriptora Núria Voltà al Palau del Gel. L’acte, però, tindrà condicionat el seu aforament i només es podrà accedir amb invitació. Per aquest motiu, el comú habilitarà una connexió streaming perquè tots puguin seguir la presentació en directe.

Les limitacions impedeixen que la Diada es visqui com en els anys anteriors a la Covid-19. És per això que les solucions per a què tot aquell que vulgui pugui celebrar-ho són una de les novetats d’aquesta edició. A la floristeria Giraflors, per exemple, els clients tenen l’opció de fer la seva demanada via en línia, una opció a considerar entre aquells que volen celebrar la festivitat a casa. L’encarregada d’aquesta floristeria virtual, Agnès Ferrer, assegura que està tenint una gran activitat: «Hem demanat el doble de flors que l’any passat per la previsió de vendes». També explica que participaran en un punt de venda físic. Les possibilitats també estan en el món del llibre, com en el cas de la Puça, que també ofereix serveis de compres a través d’internet.

La Diada de Sant Jordi torna al Principat, amb canvis, però amb la mateixa essència. Els ciutadans podran gaudir com desitgin de diverses jornades plenes de cultura i tradició.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT