PUBLICITAT

Andorra la Vella

El CSJ prepara «un pla de xoc» per fer la justícia més àgil

Casadevall demanarà un crèdit extraordinari al Govern per sortir del «tap»

Per Alba Llacuna

Els batlles que ahir van jurar el càrrec.
Els batlles que ahir van jurar el càrrec. | Maricel Blanch

La justícia, dia rere dia, va guanyant en complexitat, amb l’aparició de casos de ciberdelinqüència, criptomonedes, assegurances, narcotràfic, blanqueig, nous productes financers, etc., i els equips de cada batllia no disposen dels recursos necessaris per fer front a aquesta complexitat ni poden demanar els informes tècnics necessaris que els permetin avançar en el cas o estudiar els 10.000 i 50.000 folis que conformen alguns d’aquests dossiers. En aquest sentit, el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va afirmar, ahir en l’acte de jurament de tres nous batlles, que «estem preparant un treball per veure les necessitats que té la justícia per poder fer front al tap que tenim, el consensuarem amb el ministre perquè el Govern presenti i defensi un crèdit extraordinari al Consell General i, a veure si en dos anys podem sortir d’aquest col·lapse i tenir una justícia molt més àgil».

Un altre dels problemes que el CSJ està treballant per resoldre és la dificultat per cobrir places de batlle, fiscal o secretari judicial, sigui per la manca de candidats o perquè aquests no reuneixen els requisits o no tenen la formació necessària. Sobre aquest punt, el president del sistema judicial va fer referència a l’acord amb la Universitat d’Andorra (UdA) que passarà «per fer dues accions». La primera d’elles, segons va indicar Casadevall, serà «introduir assignatures optatives en el màster de dret per aquells que vulguin iniciar la carrera judicial o fiscal», mentre que per altra banda hi haurà «un curs de dos anys per preparar les oposicions per presentar-se», destinats a joves que hagin acabat la carrera perquè «es vagin formant i quan surtin places es puguin presentar».

Un repàs de la situació actual del sistema judicial andorrà que el president del CSJ va realitzar en el transcurs del jurament de tres nous batlles que intentaran donar una mica d’agilitat a la justícia cobrint vacants existents i reforçant aquelles batllies més saturades. De fet havien d’haver jurat el càrrec cinc, però, per diferents contratemps, un d’ells confinat per coronavirus i l’altre per un accident en un braç, dos dels juraments s’han vist posposats uns dies.

Tots cinc batlles han finalitzat la formació de sis mesos que els ha fet passar per totes les seccions de la Batllia, com el Tribunal Superior, Tribunal de Corts, Fiscalia, Centre Penitenciari, Policia, entre altres; així com van rebre formació externa per aprendre altres habilitats necessàries per a aquest càrrec.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT