PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un dispositiu d’atenció psicològica per la Covid-19

El Govern també està enllestint el Pla de Salut Mental

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | Consell General / Eduard Comellas

El Govern treballa per posar en marxa un dispositiu d’atenció psicològica específic per a tractar qüestions vinculades a la pandèmia del coronavirus. Segons va exposar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la Comissió Legislativa de Sanitat –preguntat per la consellera socialdemòcrata Susanna Vela–, aquest sistema servirà per donar resposta a aquesta necessitat mentre encara no es disposa del Pla de Salut Mental. D’aquesta manera, aquest dispositiu es dedicarà a «atendre persones amb trastorns específics per la malaltia, com per exemple, efectes de l’aïllament per la pandèmia, la pèrdua d’éssers estimats sense acomiadament, entre d’altres».

En concret, el servei estaria format per diversos psicòlegs, amb tarifes integrades en el copagament mitjançant una partida específica destinada al servei, malgrat que encara s’està acabant de definir el circuit mitjançant el qual s’hi podrà accedir. Així mateix, hi haurà atenció adreçada a certs col·lectius específics, com els professionals de la salut i sociosanitaris, o els joves, que Benazet va referir com un dels grups «més colpits, perquè en moltes ocasions se’ls ha culpabilitzat», i també perquè «els joves, més que ningú, necessiten les relacions socials pel seu desenvolupament».

No obstant això, el titular de Salut va emplaçar a consellers i periodistes als dies vinents per donar més detalls sobre la dotació econòmica del dispositiu o la posada en marxa d’aquest, assegurant que «queden aspectes per lligar». El que sí que va avançar el ministre és que es tracta d’un dispositiu treballat conjuntament amb el Col·legi de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) i que s’ha elaborat amb urgència, a l’espera que es defineixi el Pla de Salut Mental per si aquest ja cobreix els serveis.

Avança el Pla de Salut Mental

D’altra banda, Benazet també va indicar que el treball al voltant del Pla de Salut Mental es troba ja en la darrera fase, a l’espera d’afegir les últimes aportacions i fer el redactat final. De fet, el ministre va reconèixer que aquest s’ha endarrerit perquè molta de la gent que hi treballava s’ha hagut de dedicar a qüestions de la pandèmia. Sigui com sigui, el titular de Salut va considerar que el pla és «una eina bàsica per prendre decisions», i per avançar en la cartera de serveis de salut mental de la CASS.

En definitiva, Benazet va assegurar que es tractarà d’un «pla molt modern, actual i transversal». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT