PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut preveu haver vacunat el 30% de la població en acabar la setmana

En concret, s’hauran administrat 22.900 primeres dosis i es convocaran persones de fins a 47 anys

Per Lídia López

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, en el moment de rebre la vacuna.
La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, en el moment de rebre la vacuna. | SFGA / CESTEVE

Un cop s’acabin les 15.000 dosis d’AstraZeneca que s’administraran, de les 30.000 que van arribar just abans de Pasqua, Andorra assolirà el 30% de la població vacunada. Així ho va assegurar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat, considerant que «anem molt bé quant a la vacunació». En concret, s’hauran inoculat 22.900 primeres dosis entre els vaccins de Pfizer i el fàrmac d’Oxford, a l’espera que aquest mes o el vinent arribin més vacunes per seguir alimentant el dispositiu. «Per mi, és una xifra molt bona, perquè ajudarà a contenir la pandèmia», va dir el titular de Salut. De fet, les darreres cites arribaran a convocar persones de fins a 47 anys. Així, el ministre va recalcar que la política sobre l’ús del vaccí d’AstraZeneca empresa per Andorra ha permès que «no ens hem deixat cap franja d’edat, i especialment les més sensibles, desprotegides». En aquest sentit, i responent a les preguntes de diversos consellers de la comissió sobre la por i el rebuig a la vacuna produït per les notícies sobre la possible vinculació a accidents hematològics, Benazet va animar la població a seguir registrant-se per rebre la vacuna, però va assegurar que no hi haurà cap manera perquè la gent esculli la vacuna que es vol posar. «El risc és emmalaltir, no vacunar-se; estem fent de la solució un problema», va sentenciar el ministre. 

D’altra banda, mitjançant la compareixença de Carme Pallarès sobre el servei de farmacovigilància que es fa amb motiu del vaccí del coronavirus, va detallar que la majoria d’efectes secundaris per la vacuna havien correspost a simptomatologia genèrica, i també que hi havia hagut cinc reaccions greus, una de les quals s’estava estudiant perquè corresponia a un accident vascular cerebral hemorràgic, si bé, seria just el contrari a les trombosis que fins ara s’associen al fàrmac anglès. Cal destacar que, precisament ahir, els Estats Units van aturar la vacunació amb Janssen també en detectar una possible vinculació de la vacuna amb aquests incidents, i a més, es va cancel·lar l’entrega dels primers lots a la Unió Europea, previstos per avui mateix. I és que, segons va detallar Benazet, ambdós vaccins estan fets amb la mateixa tecnologia, corresponent a utilitzar un virus com a vector. Tot i això, el ministre va criticar el fet de «prendre decisions per por». 

70% dels docents inscrits

Per la seva banda, ahir es va dur a terme l’administració de les primeres dosis de la vacuna a la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila. Aquesta última va declarar després de la vacunació que es trobava bé i tranquil·la, i va encoratjar tothom a col·laborar per poder posar fi a la pandèmia perquè «si la vacuna pot ser la llum al final del túnel, benvinguda sigui». Així mateix, Vilarrubla va fer una valoració sobre la resposta del personal educatiu, detallant que de les 1.900 persones que integren el cos, n’hi ha hagut 1.400 que s’han inscrit per rebre el vaccí, és a dir, un 70%. D’aquesta manera, la titular d’Educació ho va llegir com «un bon senyal», i es va mostrar esperançada perquè «dona encara més tranquil·litat a l’aposta de mantenir les escoles obertes i de mantenir al màxim l’activitat lectiva amb tota la normalitat possible».

Per finalitzar les qüestions tractades durant la comissió, els consellers també van preguntar pel passaport immunitari, respecte del qual el ministre va reiterar les explicacions de la ministra d’Afers Exterioris, Maria Ubach, assegurant que el país està en un grup de treball transversal de la Comissió Europea al respecte per «garantir que tots els ciutadans d’Andorra puguin desplaçar-se per Europa», i malgrat que encara s’estigui discutint, ja s’han establert els requisits de forma i dades que ha de contenir. En aquest sentit, el ministre va indicar que hi haurà detalls com el lot i tipus de vaccí o la data de la vacunació, mitjançant un codi QR. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT