PUBLICITAT

El Govern vol allargar al maig els ajuts al lloguer per la poca mobilitat

La mesura comprèn els locals comercials i els habitatges d’ús turístic, però es retalla la rebaixa

Per Lídia López

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas. | SFGA/JAVILADOT

El Govern vol entrar, per la via d’urgència, una modificació del Projecte de llei de mesures urgents per la Covid-19, en concret, el text que regula els ajuts al lloguer al Consell General. Segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, aquesta decisió es justifica pel fet que «la mobilitat és encara molt parcial i no afavoreix que l’activitat econòmica sigui la suficient», i per això, volen estendre la norma al pròxim mes de maig.

Segons va recordar el ministre, hi ha dos sectors que es poden incloure a aquesta mesura, els locals comercials i les empreses d’habitatge d’ús turístic. Així mateix, aquest ajut també pot tenir dues formes diferents, pactant una carència per la mensualitat corresponent al maig, fraccionant-la els nou mesos vinents; o bé, si es pot demostrar una caiguda significativa de la xifra de negoci en comparació amb el maig del 2019, accedir a un descompte de l’import de fins al 30%. De fet, aquesta darrera xifra suposa una novetat respecte de la regulació aplicada durant l’abril, on el descompte màxim arribava al 40%, i respon a una voluntat d’anar recuperant la normalitat gradualment. «Entenem que el sector necessita l’ajuda del Govern, però també de la implicació de tota la societat», va indicar Jover, que també va posar sobre la taula que la proposta per allargar aquesta mesura respon a la voluntat de l’Executiu per «constatar que la situació no és bona del tot encara».

Encara en relació amb les mesures econòmiques per fer front a la Covid, el ministre va exposar que, per ara, no han plantejat allargar la norma relativa als ERTOs perquè, com que es pot definir per via decret, «podem ser més reactius i esperar a veure com es desenvolupa l’abril».

35.000 registrats

Entrant al detall de l’actualització epidemiològica, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va lamentar la defunció d’un home de 71 anys que estava ingressat a l’UCI,  i que va suposar l’òbit 121 pel coronavirus al Principat. D’altra banda, ahir es van detectar 36 casos nous, elevant el total d’infectats a 12.581, si bé els actius es van reduir en una trentena de casos fins a les 570 persones. D’aquestes, n’hi havia 30 ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 22 a planta i vuit a l’UCI, tots ells ventilats. Així mateix, es van confirmar 65 noves altes fins a les 11.890.

Sobre la campanya de vacunació, Mas va indicar que ja s’havien administrat 18.055 vacunes, de les quals 13.534 corresponien a primeres dosis. I és que, durant el cap de setmana s’ha mantingut l’activitat al dispositiu de la plaça de braus, amb un total de 1.885 vaccins administrats entre dissabte i diumenge. Entre aquests, cal fer menció dels 665 professionals de la comunitat educativa, que van ser cridats a partir del divendres, que han estat vacunats. «És una bona xifra, el personal docent s’està adherint com els hi demanem i mostren la voluntat de vacunar-se perquè entenen la responsabilitat», va declarar la secretària d’Estat, que també va apuntar que «el feedback rebut és positiu, la gent està contenta».

Així mateix, pel que fa a la previsió d’arribada de nous lots de vaccins, tant Jover com Mas van insistir que no hi havia cap calendari previst, i que de fet, no és el Govern qui el dictamina, sinó la mateixa OMS mitjançant el projecte Covax o en funció de les arribades als països veïns, amb els quals hi ha signats acords de revenda. Sigui com sigui, la secretària d’Estat va reconèixer que Andorra està en procés de compra de vacunes de Janssen i Novavax a través de Covax, si bé es trobava en un moment «relativament preliminar». En qualsevol cas, Mas va reiterar el missatge a la població perquè es registri a la preinscripció per rebre el vaccí, i va anunciar que s’havia superat la barrera del 35.000.

Per últim, el ministre Portaveu va respondre, preguntat per la premsa, a les crítiques de poca col·laboració amb les institucions d’altres països llençades pel Partit Socialdemòcrata arran de la qüestió de la mobilitat amb Espanya. En concret, Jover va recordar els canvis en l’actor competent en la matèria i que l’Executiu ha treballat sempre amb ambdues autoritats, govern espanyol i Generalitat de Catalunya, i va apuntar que «la discreció és vital pels contactes internacionals», acusant Pere López de fer justament el contrari, de «tenir pocs contactes i parlar-ne molt». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT