PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Augmenta el nombre d’ingressat per Covid a l’hospital

Catalunya entra a la quarta onada amb 513 ingressats a les UCIs

Per El Periòdic

La síndica general, Roser Suñé, rep la vacuna aquest dissabte.
La síndica general, Roser Suñé, rep la vacuna aquest dissabte. | ANA

El Govern va informar ahir que la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és de 12.545 persones i es registren un total d’11.825 altes. Això significa que en les darreres 24 hores s’han comunicat 48 contagis, una xifra similar a la dels darrers dies, que incrementa la xifra total amb una mitjana de 50 casos.

El nombre de persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell augmenta i passa de 25 a 26, aquest diumenge. Pel que fa a malalts ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI), es mantenen en 11 –nou d’ells requereixen ventilació mecànica, un menys que dissabte–. Val a dir que a la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat, i que el total de defuncions fins a la data continua en 120 víctimes mortals.

Pel que fa a la població escolar, no hi cap aula sota vigilància activa, ni sota vigilància passiva.

 

Rossell i la síndica, vacunats

Des de l’inici del Pla de vacunació ja s’han administrat 16.170 dosis. En aquest sentit, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i la síndica general, Roser Suñé, es van injectar la primera dosi del vaccí d’AstraZeneca contra la Covid-19 aquest darrer dissabte. Ho van fer al centre únic de vacunació, a l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella, per on cada dia passen un miler de persones per sotmetre’s al mateix procediment, en la que és la tercera fase del procés de vacunació. 

«Jo vaig passar, malauradament, la Covid al març de l’any passat i tenia moltes ganes de col·locar-me la primera dosis», va exclamar Rosell. El ministre va expressar sentir-se «content» d’haver-se vacunat sense haver notat «res», tot i que va admetre que prendria paracetamol quan arribés a casa. Per últim, va animar tothom a vacunar-se per «tornar a la normalitat el més aviat possible».

Per la seva banda, Suñé va declarar la seva satisfacció d’estar vacunada i va recalcar que «hauria acceptat qualsevol de les fórmules de vacunes». Va assegurar que entèn que hi hagi gent amb «reticències» per la rapidesa en la que s’ha desenvolupat la vacuna, però va assegurar que «és un acte de responsabilitat vacunar-nos, sobretot aquells que tenim a la família persones grans, ja que nosaltres podem arribar a contagiar-los si no ens protegim també».

 

Quarta onada a Catalunya

Quant a Catalunya, tots els indicadors de la pandèmia, sense excepció, han pujat aquest diumenge, segons l’informe diari de la Conselleria de Salut. Els hospitals catalans han rebut en les últimes 24 hores 82 malalts amb Covid-19 més i ja hi ha un total de 1.711 en tot el territori. A les UCIs han entrat 15 pacients greus més respecte a dissabte, per la qual cosa ja hi ha 513. Aquests dos indicadors, que marquen la pressió assistencial, són els que més preocupen els sanitaris. La quarta onada de covid-19 és un fet.

D’altra banda, la variant del coronavirus descoberta a Sud-àfrica pot travessar en un cert grau la vacuna de Pfizer/*BioNTech contra el Covid-19, segons va descobrir i publicar un estudi a Israel, tot i que la seva presència al país és molt baixa i la recerca no va ser revisada.

L’estudi, divulgat dissabte, va comparar 400 persones que havien donat positiu en la prova de Covid-19, 14 dies o més després que van rebre una o dues dosis de la vacuna, amb el mateix nombre de pacients amb la malaltia i no vacunats. Va igualar edat i gènere, entre altres característiques.

La variant sud-africana, B.1.351, va representar un 1% de tots els casos de Covid-19 en el conjunt de persones estudiades. Però entre els pacients que van rebre dues dosis de la vacuna, la taxa de prevalença de la variant va ser vuit vegades major que entre els no vacunats - 5,4% enfront de 0,7%. 

Això suggereix que la vacuna és menys efectiva contra la variant sud-africana, comparada amb el coronavirus original i una variant identificada inicialment a la Gran Bretanya que va representar gairebé tots els casos de Covid-19 a Israel, van dir els investigadors. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT