PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Últimes reunions preparatòries per a la trobada de caps d’Estat

A les reunions prèvies es decidiran els diversos acords polítics que definiran la jornada

Per El Periòdic

Un moment de la reunió de ministres iberoamericans d’Afers Exteriors que es va celebrar a Soldeu el 2019.
Un moment de la reunió de ministres iberoamericans d’Afers Exteriors que es va celebrar a Soldeu el 2019. | Arxiu ANA

La 27a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern que se celebrarà el pròxim dimecres 21 d’abril serà precedida, els dies vinents, per les darreres reunions preparatòries de la cita. Així, està previst que els coordinadors nacionals i els equips de responsables de cooperació es reuneixin, de manera telemàtica, els dies 13 i 14 d’aquest mes, és a dir, la pròxima setmana, per debatre els documents que seran elevats, en primer lloc, a la trobada de ministres d’Afers Exteriors que es reuniran el dijous 15 d’abril, i, posteriorment, a la trobada de caps d’Estat i de govern.

Així, els dies 13 i 14 d’abril els coordinadors nacionals i responsables de cooperació mantindran dues jornades de treball en què es definiran documents com ara la declaració de caps d’Estat i de govern; el compromís d’Andorra sobre innovació per al desenvolupament sostenible; el programa d’acció de la cimera i els documents especials, és a dir, tots els acords que conformen el missatge polític de la 27a Cimera Iberoamericana i agrupen els principals resultats del conjunt de reunions preparatòries que han tingut lloc sota la presidència andorrana. Tota aquesta documentació s’elevarà, posteriorment, a la reunió que els ministres iberoamericans d’Afers Exteriors mantindran, també en format telemàtic, el dia 15 d’abril i que servirà per tancar els acords finals que, un cop aprovats en el marc de la cimera, seran el full de ruta per a l’acció de la Conferència Iberoamericana per als dos anys vinents.

Cal recordar que durant els més de dos anys que Andorra ha ostentat la Secretaria Pro Tempore s’han dut a terme 12 trobades ministerials per tractar diverses temàtiques i que, entre d’altres, s’ha recuperat la ministerial de medi ambient, que feia una dècada que no se celebrava. Totes les reunions s’han tancat amb acords que ara conformen els documents finals a aprovar pels 22 caps d’Estat i de govern dels països que conformen la Conferència Iberoamericana.

D’aquesta manera, la cimera del 21 d’abril serà la culminació de la feina feta sota la presidència andorrana, que ha escollit com a lema Innovació per al desenvolupament sostenible-Objectiu 2030. Iberoamèrica davant el repte del coronavirus, adaptant d’aquesta manera la temàtica escollida a la nova situació mundial i als reptes plantejats per la pandèmia del SARS-CoV-2. Un context que també ha provocat una adaptació de la celebració de la cimera, que va ser ajornada uns mesos del 2020 al 2021, i també en la forma de les jornades. I és que, en el cas de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern, se celebrarà entre la presencialitat i la connexió telemàtica, comptant amb la presència al Principat de només una part dels representants d’alguns països.

Per últim, també cal fer menció del 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, organitzada conjuntament entre el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB), la Secretaria General Iberoamericana (Segib) i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) prevista pel 19 i 20 d’abril. En concret, durant aquestes dues jornades, es duran a terme debats entre empresaris i experts de la regió iberoamericana al voltant de la qüestió de com la innovació i la sostenibilitat són la clau per a la recuperació econòmica després de la crisi derivada per la Covid-19. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT