La selecció, de l’oportunitat al ‘coco’ en tres dies als Europeans Qualifiers

Els del Principat preparen el calendari i es veuran cara a cara amb Irlanda al juny a l’Estadi Nacional

Per David Sansaloni

Marcio Vieira proposa una jugada a l’últim partit de la selecció, contra Hongria. | FAF

La selecció de futbol té per davant set partits internacionals referents a les Europeans Quilifiers per al Mundial de Qatar 2022. La primera parada, i més important, el pròxim 2 de setembre contra San Marino. No obstant això, la federació va tancar un partit amistós davant la selecció d’Irlanda, recordada per a molts per aquell partit contra França que els va deixar fora del Mundial 2010 a causa del gol polèmic que va marcar Thierry Henry ajudant-se amb la mà.

En aquesta competició, els andorrans es van englobar dins el bombo 5, i no al 6 (l’últim) com en darreres ocasions. Això va significar que compartiria grup amb un equip més modest, segons la FIFA.

El sorteig va començar amb l’extracció de les boles del bombo 1 (combinats més forts), que es van anar assignant per ordre alfabètic als grups, de la A a la J, mentre que els equips del bombo 6, els més modestos d’Europa, van ocupar la sisena posició en els grups de la F a la J. Al bombo 2 destacaven com a seleccions més potents Suïssa, Ucraïna i Polònia, mentre que en el tercer bombo apareixien com a més perilloses les seleccions de Rússia, Hongria i Escòcia. Casualment, ambdós cocos, tant Polònia com Hongia, van caure emparellats dins el grup andorrà.

SAN MARINO
L’oportunitat

Andorra jugarà contra San Marino, el rival que li va tocar del bombo 6, on també van estar Malta, Moldàvia, Liechtenstein i Gibraltar. Aquest partit resultarà vital per als tricolor, ja que podria suposar la primera victòria del campionat. L’Estadi Nacional obrirà les portes per a rebre aquesta trobada i l’afició té moltes esperances de cara al mateix.

Per la seva part, San Marino ve de perdre els tres partits d’aquests classificatoris. El primer amb derrota voluminosa contra Anglaterra per 5-0 a l’estadi de Wembley. Victòria sense contemplacions de l’equip de Gareth Southgate, que va apostar per un equip plegat de suplents en el qual va destacar per sobre de tots Calvert-Lewin. El jugador de l’Everton va anotar dos gols, que es van sumar als de Ward-Prose, Sterling i Watkins, que va debutar amb gol.

Al segon partit, contra Hongria, els sanmarinesos van estar millor, encaixant tan sols un gol a la primera part i els altres dos a les acaballes del partit. Ádám Szalai, Roland Sallai i Nemanja Nikolic van ser els autors dels gols.

Finalment, al tercer partit, San Marino va aguantar fins a la segona part, però Rey Manaj i Myrto Uzuni van posar el 0-2 final.

ANGLATERRA
‘El coco’

Pocs dies després, els del Principat rebran Anglaterra, la preferida del grup i la selecció que va sortir del bombo 1. Tres victòries en tres partits per als anglesos (5-0, 0-2 i 2-1). Enfront San Marino no van tenir cap complicació, i contra Albània es va veure un equip sòlid, que va anotar el 0-1 a la primera part i el 0-2 a la segona, on ja va aparèixer l’estrela, Kane. L’últim, davant Polònia, era la trobada més esperada. Dos grans equips d’Europa cara a cara i on el guanyador es va decidir al minut 85, amb un gol del defensor Harry Maguire.

HONGRIA
Bona imatge

En aquesta data l’equip jugarà enfront els hongaresos desprès de la derrota a casa per 1-4, en un partit on el marcador no va fer justícia si es té en compte el joc que van desplegar els locals. Hongria es col·loca segona a la classificació, per darrere d’Anglaterra i amb Albània solament a un punt. Dos victòries i un empat per a aquesta selecció que segueix invicta des dels últims 11 partits internacionals. Molt a tenir en compte.