PUBLICITAT

L'FMI preveu una recuperació de l'economia del 5,8% per al 2021

Des de l'organisme internacional es calcula una contracció del PIB de l'11,8% el 2020

Per El Periòdic

El secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, durant la roda de premsa.
El secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, durant la roda de premsa. | SFGA/JAVILADOT

El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu una recuperació del 5,8% en el PIB, en la seva primera valoració des que Andorra va entrar en l’organisme. Les dades són més optimistes que les establertes pel Departament d’Estadística, que anticipaven una millora del 4,3%. Així, el ministre i portaveu del Govern Eric Jover va aprofitar per reivindicar la labor exercida pels seus membres, davant les crítiques d’altres partits polítics: «L’oposició ha estat molt crítica amb les nostres estadístiques, i, finalment, s’assemblen a les de l’FMI». Pel que respecta a la caiguda de 2020, l’organització internacional considera que va haver-hi un descens de l’11,8% en el PIB, mentre que des del Govern apuntaven que es tractava d’un 12%.

La valoració positiva es produeix en un context en el qual el sector turístic, un dels motors del país, contínua registrant dades negatives. No obstant això, Jover sosté que «el turisme andorrà és molt competitiu». Així mateix, l’Executiu confia que, amb la fi de les restriccions de mobilitat, moltes de les activitats atractives per als viatgers tornin a ocupar el seu lloc en el mercat.

Un altre dels aspectes positius va estar l’anàlisi de deute públic. En aquest sentit, el ministre de Finances assegura que és sostenible en el temps, segons les informacions rebudes. Malgrat això, l’FMI va aconsellar la constitució de reserves internacionals. «Tots els estats li donen importància, però nosaltres no havíem començat a treballar en la construcció d’aquestes reserves fins ara», declara el ministre. Jover, va afegir, però, que és un aspecte amb solució a curt termini i va proposar algunes possibilitats: «La mateixa entrada del país a l’FMI és un element constitutiu, ja que Andorra es pot beneficiar d’una reserva». A més, el portaveu va destacar mesures alternatives com el compte de compensació que es dota entre el Govern i els comuns estigués a l’exterior.

Un dels moments més crítics serà la finalització de les ajudes públiques, segons el ministre. Jover va assegurar que, per salvar la situació, estudiaran cas per cas per decidir quines activitats podran subsistir sense les aportacions econòmiques. En aquest sentit, el ministre va posar com a exemple els crèdits tous que, quan arribin al seu venciment, es podran analitzar segons cada situació. Aquesta intenció del Govern, va dir, és un factor que també valora positivament l’FMI. Una altra de les qüestions analitzades ha estat liquiditat i rendibilitat al sector financer. Pel que respecta a aquest apartat, els crèdits en parts vinculades s’apunten com una feblesa. Jover considera que es tracta d’una qüestió relacionada amb les dimensions del país i que «cal corregir-la». Així, es té en compte les possibles necessitats futures que requereixi el sector. En aquest àmbit, l’anàlisi ha destacat com a punt negatiu el percentatge de crèdits privats de baixa qualitat. El ministre va assegurar que la majoria pertanyen a l’antiga Banca Privada Andorrana, per la qual cosa «no és motiu de preocupació».

Pel que respecta a la Covid-19, el Govern està satisfet amb l’informe de l’FMI, que valora les mesures aplicades per combatre la pandèmia. El ministre va reconèixer que «hem estat tocats» a conseqüència del virus, però es va referir als aspectes més positius. «La letalitat ha estat molt baixa gràcies a les bones pràctiques polítiques i infraestructures sanitàries», va expressar.

El secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà,  va destacar l’anàlisi del balanç de pagament en temps rècord, que es publicarà aviat. Així, va voler aprofitar la conferència per a recalcar els avantatges que suposa formar part de l’FMI. «No sols ens aporta una sèrie de beneficis, sinó que ens dota de prestigi i reputació». Així, Ballestà va voler ressaltar que Andorra ha estat el país més ràpid a registrar-se en l’organització i també el més ràpid a passar l’avaluació. En la mateixa línia, va assegurar que la delegació de l’FMI va quedar «gratament sorpresa» amb la qualitat de preparació del país.

Les visites de l’organització als membres es fan habitualment de manera presencial. No obstant això, tal com va explicar el secretari d’Estat, aquesta avaluació s’ha hagut de fer via telemàtica a conseqüència del virus. Des del 19 de març fins a principis d’abril s’han dut a terme una quarantena de reunions tant amb el sector públic com el privat. Ara, amb aquestes primeres conclusions s’elaborarà un informe més complet.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT