PUBLICITAT

Andorra convida Nicolás Maduro a la Cimera Iberoamericana

Ubach recorda que Guaidóés actualment membre de l’oposició

Per El Periòdic

La ministra d’Exteriors, Maria Ubach, a comparèixer ahir davant de la comissió legislativa.
La ministra d’Exteriors, Maria Ubach, a comparèixer ahir davant de la comissió legislativa. | ANA/M.P.

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comparèixer ahir al matí davant de la Comissió Legislativa  de Polítia Exterior per explicar als consellers generals el treball dut a terme al ministeri que representa durant el primer trimestre del 2021. En primer lloc, es va referir a la Cimera Iberoamericana que acollirà Andorra el pròxim 21 d’abril. Va fer un repàs a les reunions prèvies que donaran lloc a la trobada de caps d’Estat i de Govern i va indicar que es manté un contacte estret amb els països de la regió iberoamericana per preparar totes les reunions de la conferència iberoamericana i per «establir relacions més estretes en l’àmbit financer i educatiu».
Fins al moment, les delegacions que participaran de manera presencial (Espanya, Portugal, la República Dominicana i Guatemala) ja han confirmat la seva assistència, mentre que s’està pendent de la confirmació de la resta de països que seguiran la trobada de manera telemàtica. A més, Ubach es va referir a la situació de Veneçuela, assegurant que «Andorra convida als governs que legalment estan establers i definits per les Nacions Unides», per la qual cosa el Principat convidarà Nicolás Maduro en comptes de Juan Guaidó, «que actualment és un membre de l’oposició».
Tanmateix, en resposta a una pregunta del president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, respecte del passaport immunitari, Ubach va assenyalar que «hi ha un projecte de reglament de la Comissió Europea» que servirà per «crear un certificat verd digital». Andorra està seguint aquest procés, «tot i que no som membres» de la UE, «perquè no podem quedar fora de la creació d’aquest certificat en cas que sigui una realitat». Precisament, va destacar que la mesura hauria de veure la llum entre els mesos de juny i juliol.
Per altra banda, la titular d’Afers Exteriors va explicar als consellers genrals els avenços assolits en matèria de cooperació bilateral i multilateral. En aquest sentit, va posar  en relleu que hi ha hagut contactes amb estats de la Unió Europea (UE) «per explicar la situació d’Andorra en moments de crisi sanitària i demanar suport pel que fa a l’acord d’associació». Així mateix, va informar que Espot visitarà San Marino aquest any per arribar a un acord per evitar la doble imposició entre ambdós països. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT