PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS denuncia que es vulgui «fer negoci» amb els pisos socials

Els socialdemòcrates presenten 28 esmenes parcials i una total

Per Alba Llacuna

Els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez.
Els consellers generals socialdemòcrates Roger Padreny i Carles Sánchez. | PS

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata, mitjançant els consellers Roger Padreny i Carles Sánchez, van presentar ahir les 29 esmenes –28 de parcials i una de total– que han impulsat des de la formació política sobre el projecte de llei de l’Institut de l’Habitatge. L’objectiu d’aquestes esmenes, tal com va indicar Sánchez, és posar en relleu que es vulgui «fer negoci» en matèria d’habitatge social. Un dels punts en què els consellers es van mostrar més crítics: «No pot ser que la llei obri un negoci amb l’habitatge social. No compartim aquesta visió. L’habitatge social ha de ser públic i l’Estat ha de procedir a la seva execució pel seu compte», va argumentar Sánchez.
En aquest sentit, una de les esmenes presentades va encaminada a eliminar el caràcter públic-privat del fons de l’habitatge, que hi ha actualment en el text, perquè aquest esdevingui només públic. «L’habitatge no és un producte, no pot tenir una explotació, més enllà dels beneficis que tinguin els ciutadans en gaudir-ne», va indicar el conseller escaldenc.

D’altra banda, el que també vol corregir el PS a través de les esmenes és convertir l’ens en un «observatori que funcioni com un òrgan tècnic professional que assessori l’Executiu en tot allò relatiu a aquesta matèria». De fet, els consellers socialdemòcrates van emfatitzar que «no té sentit un ens per fer política d’habitatge, quan des del Govern es pot fer directament i han d’actuar de manera directa, mitjançat el ministeri corresponent», en aquest cas a través del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut que encapçala el ministre Víctor Filloy.

Un altre dels punts claus pel Partit Socialdemòcrata, i sobre el qual també han presentat una esmena, és el registre de contractes de lloguer. En aquest sentit, Roger Padreny va assenyalar que la principal diferència entre el que des de la seva formació política creu necessari i el que l’Executiu proposa en aquesta proposició de llei: «El Govern aposta per un full de càlcul, un mer excel; nosaltres volem que sigui efectiu i tingui força des del primer dia», així com «sigui operatiu entre les diferents administracions del país», va afirmar Padreny. Aquesta visió diferent sobre la utilitat del registre no ha estat l’únic motiu que ha portat els consellers socialdemòcrates a presentar aquesta esmena; de fet, com va apuntar Padreny, el que buscava la formació política amb aquesta proposta era «que el registre fos efectiu des de la publicació de la llei de mesures urgents per poder recollir dades i fer polítiques d’habitatge fidedignes a la realitat i necessitats del nostre país».

Aquesta no és l’única demanda de creació que reclama el Grup Parlamentari Socialdemòcra. El conseller Padreny va recalcar la necessitat de tenir un «índex de preus de referència», que estableixi el preu en funció de les característiques de l’immoble i la zona on es trobi, així com d’una «borsa d’habitatge», on es puguin veure els pisos que hi ha en cartera.

Unes mesures que, com van puntualitzar Sánchez, segueixen la línia que han demostrat des del PS, en els diferents debats parlamentaris, per continuar apostant per un habitatge d’ús social, a un preu assequible i de titularitat pública. «L’habitatge obeeix al mandat constitucional del dret a l’habitatge i l’Estat de possibilitar-lo, no a través d’obrir negocis o oferint incentius a privats», va afirmar el conseller.

Unes visions totalment diferents en matèria d’habitatge que ja es van poder veure en els debats parlamentaris de la llei de mesures urgents i la de pressupost, en què el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ja va deixar clara la seva posició i aquesta quedava allunyada de la que té el Govern i la majoria. Unes esmenes que ara s’hauran de debatre en sessió de Consell General. Vistes les dues posicions, tot i que manca la votació, es preveu que sigui complicat que aquestes prosperin i siguin acceptades i incloses en el text.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT