PUBLICITAT

Andorra la Vella

Benazet, «preocupat» pels viatges de Pasqua i les relacions socials

Salut preveu vacunar 1.000 persones diàries i reafirma la seguretat i eficàcia d’AstraZeneca

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en el centre de vacunació.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en el centre de vacunació. | SFGA/JAViladot

«Aquest moviment que hi ha hagut per Setmana Santa no em satisfà gens des d’un punt de vista epidemiològic; sí que estic preocupat». Així de clar ho va deixar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença en el centre d’administració de vacunes, just el dia en què s’iniciava el procés de vacunació de les 30.000 dosis d’AstraZeneca que van arribar el dijous de la setmana passada. De fet, segons va indicar el ministre, l’augment de les interaccions socials, juntament amb la capacitat de contagi més alta de la soca britànica, són el que estan produint aquest pic, i encara s’ha de veure la incidència que tenen els desplaçaments fets per Pasqua. Unes dades que avaluaran en el Consell de Ministres d’avui per si calgués prendre alguna mesura restrictiva addicional. En aquest sentit, Benazet va voler enviar un missatge de «prudència» a la població, ja que els rastrejadors l’han informat que el nombre de contactes per cada persona que agafa la Covid «sobrepassen àmpliament els vuit i se situen entre 11, 12 i 15 contactes per persona», el que indica que «les persones no limiten les seves relacions socials i això està ajudant que la pandèmia agafi força».

Referent a les dades sanitàries, la pressió hospitalària continua augmentant. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi han ingressades 45 persones, 34 de les quals a planta i 11 a l’UCI –10 amb ventilació mecànica–. De fet, en les darreres 24 hores es van detectar 42 nous positius, situant els casos actius en els 641, mentre que les defuncions es mantenen en 117. El titular de Salut, però, va voler puntualitzar que els ingressats al centre sanitari «són persones no vacunades, tot i que hi ha algun vacunat que va agafar la malaltia en els primers dies després de la vacunació», i que, per tant, no havia adquirit la immunització.

Pel que fa a la població escolar, 15 aules estan sota vigilància activa, 12 total i tres en parcial, i 43 en vigilància passiva.

1.000 vacunes diàries
Amb l’arribada de les 30.000 dosis d’AstraZeneca, Andorra vol agafar embranzida en el procés de vacunació. Des de Salut van indicar que el pla és «vacunar unes 1.000 persones diàries», fins a arribar a les 15.000, ja que les restants es reserven per a la segona dosis d’aquestes persones. «S’estableix una cursa entre la pandèmia i la vacuna», va indicar Benazet, que veu clau un ritme alt de vacunació per sortir de la situació de pandèmia. Unes dosis destinades al col·lectiu de docents, així com a persones vulnerables, com poden ser persones amb diabetis o obesitat, i a la població en general, que permetrà rebaixar l’edat dels vacunats fins al «voltant dels 54 anys».

El ministre de Salut va incidir en la importància de vacunar-se i va lamentar les 124 anul·lacions de cites; en aquest sentit, va animar a aquestes persones que «s’ho repensin». A més, Benazet va aprofitar el moment per reiterar la seguretat de les vacunes i, en el cas de les trombosis amb AstraZeneca va apuntar que afecta «una persona per cada milió de vacunats» i que «es coneix el mecanisme de l’efecte i hi ha un tractament». «Els efectes de no posar-se la vacuna són molt més greus, seqüeles importants o la mort, que els de vacunar-se», va assegurar.

Mobilitat a les fronteres
Ahir, el Govern i la Generalitat van celebrar una nova reunió que va servir per posar en comú les actuals dades sanitàries i les pressions als hospitals i a les UCI. En aquest sentit, el ministre va explicar que la mobilitat es manté, però va fer una crida perquè sigui la mínima, i si es produeix, s’ha d’evitar «interaccionar amb les persones i seguir les indicacions del lloc del desplaçament». Tot i això, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que Espanya no preveu allargar l’estat d’alarma més enllà del 9 de maig, dia en el qual ja estava previst que finalitzés. D’altra banda, el Govern també va explicar que la frontera francoandorrana resta oberta, però estan fortament desaconsellats els viatges. El que sí que és obligatori és la presentació d’una prova PCR/TMA negativa efectuada com a molt 72 hores abans del desplaçament i el certificat, excepte si la visita és inferior a 24 hores i en un radi 30 quilòmetres, que no cal PCR/TMA negativa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT