PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Arriben 30.000 dosis contra la Covid-19 del projecte Covax

L’OMS alerta de la «lentitud inacceptable» del ritme de vacunació a tots els països d’Europa

Per El Periòdic

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | ARXIU ANA

El Govern va informa de l’arribada aquest dijous d’una nova remesa de vacunes contra la Covid-19. En aquesta ocasió, es tracta de 30.000 dosis del vaccí desenvolupat per Oxford/AstraZeneca que han arribat a Andorra a través del projecte Covax, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per assolir un accés equitatiu de les vacunes a tot el món. És el primer enviament que arriba mitjançant aquest mecanisme. El Principat va signar durant l’estiu del 2020 l’acord per formar part d’aquest sistema, que assegura mitjançant el sistema de compra GAVI que tots els participants reben en igualtat de condicions –mateix preu, temps de distribució, etc.– les dosis. L’Executiu recorda que actualment té tres vies obertes per aprovisionar-se de vacunes contra la Covid-19: a banda de l’esmentat projecte Covax, també existeixen, amb França i Espanya, acords administratius relatiu al subministrament i trasllat de vacunes, i que s’emmarquen en les vies previstes perquè els Estats tercers europeus puguin rebre la vacuna al mateix ritme i de manera coordinada amb la resta d’Estats de la Unió Europea. Actualment s’han administrat al país 9.669 dosis dels diferents vaccins.  

Al tancament d’aquesta edició, dijous al migdia, Salut havia registrat 43 casos nous de Covid-19 al país i 573 actius. El nombre d’altes era de 11.365 persones i el total de defuncions fins a la data es matenia en 115. També hi havia 21 persones ingressades a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i nou a l’UCI –vuit d’elles requerien ventilació mecànica–. A la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi havia cap ingressat. Pel que fa a la població escolar, 27 aules estaven sota vigilància activa –17 en total i 10 en parcial– i 49 en vigilància passiva. 

 

Restriccions «necessàries»

D’altra banda, a escala internacional, l’OMS va criticar aquest dijous la lentitud «inacceptable» de la vacunació contra el Covid-19 a Europa, continent que pateix la situació epidèmica «més preocupant» des de «fa mesos». «El ritme lent de la vacunació prolonga la pandèmia», lamentava la secció europea de l’OMS en un comunicat, en el qual subratllava que el nombre de nous casos a Europa ha progressat amb força en les últimes cinc setmanes.

«Les vacunes són la nostra millor manera de sortir de la pandèmia. No sols funcionen, sinó que també són molt eficaces per a limitar les infeccions. No obstant això, el desplegament d’aquestes vacunes és inacceptablement lent», va dir el director d’OMS Europa, Hans Kluge, citat en el comunicat de premsa. «Permeteu-me ser clar: necessitem accelerar el procés augmentant la producció, reduint les barreres per al lliurament de vacunes i utilitzant qualsevol dosi que tinguem en existència», va assenyalar Kluge. «Actualment la situació regional és la més preocupant que hem observat des de fa diversos mesos», va insistir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT