PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les empreses de seguretat privada donen el vistiplau a la llei

El sector queda a l’espera dels reglaments que completaran el text

Per Alba Llacuna

Un vigilant de seguretat realitzant les seves tasques.
Un vigilant de seguretat realitzant les seves tasques. | El periòdic

Les diferents empreses del sector de la seguretat privada es van mostrar molt favorables a la proposició de llei de seguretat privada que va presentar, dimarts, la majoria. En aquest sentit, van assenyalar  que «és necessària. No podem estar sense professionalitzar el sector».

L’únic però que hi troben, en alguns casos, és la quantitat de reglaments que han d’acompanyar al text perquè estigui complet i el text sigui al 100% eficaç: «Esperem que no tardin tant com amb la de la llei de seguretat pública», van reclamar des de Vallsegur i Seguriser, que va apuntar que es va aprovar el desembre del 2018 i els reglaments no van arribar fins al desembre del 2020.
Amb el que sí que coincideixen les diferents empreses és en la necessitat de la formació i és que creuen que és necessària per oferir el millor servei possible. Tot i això, van alertar de la problemàtica que es poden trobar amb aquells treballadors de més edat i l’examen que hauran de passar per poder ser reconeguts com a vigilants privats. «I si no el superen? Què passarà?» Es demanen des de Vallsegur, tot i que no va voler avançar-se als esdeveniments i prefereix esperar als reglaments per veure com es resolt aquest punt. En altres casos, com indiquen des de Grusep, emfatitzen i recalquen la importància de tenir l’equip ben preparat: «és lògic i normal que hi hagi un reciclatge anual», van reiterar. De totes maneres, i segons van puntualitzar des de diferents empreses, la «formació també ha d’anar adaptada a la tipologia de serveis que cada vigilant faci de forma habitual en les seves jornades laborals, ja que com assenyalen «no és el mateix el que fa vigilància en un centre comercial que el que fa transport de fons».

L’obertura a la creació de centres de formació del sector ja està fent moure fitxes entre les diferents empreses. Hi haurà algunes que apostaran per fer la formació de forma externa, mentre que, en altres casos, com el cas de Grusep, ja han començat a elaborar un full de ruta per poder posar fil a l’agulla i crear el seu propi. «Un jurista, un psicòleg, un instructor de tir o un instructor de defensa personal» són només alguns dels perfils que volen incloure en aquest centre de formació per tal d’oferir la millor formació possible als treballadors del sector.

Altres punts amb unanimitat van ser en el port d’armes i la pòlissa de 600.000 euros. Referent a les armes, van reconèixer que és correcte delimitar els serveis que es poden dur amb arma o quan es pot utilitzar. «És lògic que es puguin dur amb serveis de joies o diners, i en canvi, en altres, com en els culturals, no», van reflexionar. Per altra banda, i segons van indicar de Vallsegur i Seguriser, «és la que tenim en l’actualitat, per tant, no ha de suposar cap problema per complir amb aquest punt».

Un dels punts que necessitarà més adaptació, sense que comporti cap problema, és la de les centrals d’alarmes, que la proposició de llei preveu que estiguin ubicades en territori andorrà. «Nosaltres el tenim i amb bunker», van indicar des de Grusep, mentre que des de Vallsegur i Seguriser indicaven que «és lògic que estiguin ubicades al país. La Policia no pot prestar un servei a Andorra provinent d’una empresa espanyola». De fet, segons van afegir, «a Espanya està prohibit que es connectin alarmes que no estiguin instal·lades en territori espanyol».

Tot i les matisacions en alguns punts i a l’espera dels reglaments, en línies generals les empreses es van mostrar satisfetes del que recull el text i, és que com van recalcar, «s’han fet reunions i han recollit els punts principals que demanàvem».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT