PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern tanca el 2020 amb un dèficit de caixa de 104,6 milions

Les despeses per la Covid han influït de forma directa al menyscapte, amb un augment de gairebé 65 milions

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de l’Edifici Administratiu de Govern, al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella.
Imatge d’arxiu de l’Edifici Administratiu de Govern, al carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella. | Maricel Blanch

El Govern ha tancat els comptes del 2020 amb un dèficit de caixa de 104,6 milions d’euros i un dèficit de gestió de 91,5 milions. Així ho va informar ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir a la tarda. En aquest sentit, Jover va mencionar els esforços econòmics que ha fet l’Executiu per fer front a la pandèmia mundial del coronavirus, com un dels elements que han provocat aquest saldo negatiu a les finances públiques. 

D’aquesta manera, al tancament de l’exercici 2020 es pot observar un menyscapte de 43,7 milions d’euros en comparació amb el 2019. Entrant al detall de la xifra, segons va detallar el ministre, pel que fa als impostos directes, es va registrar una «lleugera davallada» de 0,37 milions. Jover va matisar que els impostos directes correspon sempre a l’exercici de l’any anterior, i per això, no es veu representat directament en el resultat d’enguany. Així mateix, el ministre va augurar que «l’impacte sigui més important en l’exercici 2021».

En relació amb els impostos indirectes, Jover va declarar que es tractava de «l’element més impactant al menyscapte», ja que havien baixat per valor de 68,2 milions d’euros respecte a l’exercici anterior. En aquest capítol, el titular de Finances va fer referència a la caiguda del consum al Principat, associada, entre altres aspectes, al turisme i la pèrdua de visitants respecte d’anys anteriors.

Un altre apartat que va presentar un descens del recapte pel Govern va ser el de taxes, sancions, romanent de les transferències a institucions públiques i altres. En concret, es van deixar de recollir 9,8 milions.

A l’altra cara de la moneda, Jover va apuntar als ingressos patrimonials com un «matís» dins del menyscapte, exposant que mitjançant la redistribució de dividends de les reserves extraordinàries de les parapúbliques FEDA i Andorra Telecom, es va aconseguir una recaptació positiva de 31,1 milions, que van «ajudar al desenvolupament de l’Estat».

Marcats per la pandèmia

Sigui com sigui, és una evidència que el context per la Covid-19 ha estat el principal artífex del menyscapte. En concret, Jover va xifrar en 64,5 milions d’euros l’increment de la despesa vinculada al coronavirus, ja sigui per qüestions sanitàries, per ajuts econòmics al teixit empresarial, per ajuts socials per «donar un cop de mà a les persones en situació de dificultat», o la posada en marxa i manteniment dels ERTOs –articulats a Andorra com a Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT) i reducció de la Jornada Laboral (RJL)–. Així mateix, aquest resultat tampoc resulta sorprenent, ja que al mes de juny de 2020, el mateix ministre ja va compartir el primer balanç sobre la previsió feta des del seu ministeri on preveien un menyscapte dels ingressos de més de 80 milions d’euros i una davallada del PIB de fins a un 13,6%, i va apuntar també a la Covid-19 com el principal culpable. 

Tot i això, Jover va reconèixer que «el resultat pressupostari és molt pitjor del que havíem esperat», però va destacar que «s’ha pogut afrontar per la bona posició prèvia que tenia el país». I és que, segons el ministre, «el Govern ha volgut desenvolupar aquestes accions per demostrar el suport a la ciutadania». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT