PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya permet la mobilitat amb Andorra des de qualsevol comunitat

El Govern posa 546 sancions per no complir les mesures sanitàries, però només en cobra 204

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA/JAViladot

Les autoritats espanyoles van confirmar ahir que la mobilitat entre el Principat i el país veí del sud està plenament normalitzada i, per tant, no calen motius justificats per passar la frontera. Això, a efectes pràctics, vol dir que qualsevol persona, independentment del confinament que s’apliqui a la seva comunitat autònoma, es pot desplaçar fins a Andorra per fer turisme, i a la inversa: els residents a Andorra poden viatjar a Espanya sense impediments legals. «No és un canvi de norma, sinó d’interpretació [...] Ara l’única obligació [del viatger] és complir les restriccions locals al territori de destinació», va puntualitzar el ministre Portaveu, Eric Jover, tot considerant que Catalunya, que ha exclòs Andorra de l’aixecament del seu confinament comarcal, «ho acatarà, com no pot ser d’una altra manera». 

Tot i això, va insistir que aquest canvi de paradigma és vàlid per avui, però que pot canviar en funció de l’evolució epidemiològica. En aquest sentit, el conseller d’Interior català, Miquel Sàmper, va manifestar que «si els índexs epidemiològics empitjoren [durant la Setmana Santa] la lògica seria fer un pas enrere que és tornar al tancament comarcal» i, per tant, l’assimilació amb Andorra prevista per a partir del 9 d’abril quedaria en paper mullat.

 

Multes per saltar-se la llei

D’altra banda, el Ministeri de Salut ha imposat des del 14 de gener 546 sancions d’ordre públic vinculades als canvis a la Llei de Sanitat i a la de Seguretat Pública per no respectar les mesures anti-Covid. D’aquestes, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va destacar que 361 fan referència a la no utilització dels equips de protecció individual, com l’ús obligatori de la mascareta, 73 a la celebració d’esdeveniments temporalment prohibits i 26 al no compliment dels protocols sanitaris. De les 546 sancions, però, només 204 han estat cobrades, tot i que tant Benazet com Jover van insistir que l’afany del text no és recaptatori, sinó que té la voluntat de «posar ordre, garantir la seguretat i posar en valor a les persones que fan el que toca» i «atacar la butxaca només dels més reticents». Tanmateix, des del ministeri s’han fet 1.764 inspeccions de les quals 101 van acabar amb expedients sancionadors. En aquests casos, la majoria de bars o restaurants (un 63%) no respectava la distància entre taules o presentava una deficiència en les dades de registre dels clients (un 49%). «Hem de ser molt curosos i estrictes amb aquestes recomanacions, perquè si no ens veurem com la majoria de països d’Europa, on aquests establiments estan tancats», va reflexionar Benazet.

 

«Increment discret»

Pel que fa a l’actualització sanitària, el ministre de Salut va informar que actualment hi ha 580 casos actius, 66 més que en la darrera actualització i que sumen un total de 12.010 des de l’inici de la crisi sanitària. S’han registrat 2.315 altes i a l’hospital hi ha 28 pacients ingressats, 20 a planta i vuit a l’UCI, set dels quals sota ventilació mecànica. Quant a la població escolar, 25 aules estan en vigilància activa –13 en total i 12 en parcial– i 53 en vigilància passiva. Aquest «increment discret» global fa que el Principat estigui a nivell 3 de risc i «això ens obliga a seguir mantenint-nos alerta i ser molt responsables». A partir d’avui arrenca la fase 3 de vacunació a majors de 65 anys i col·lectius de risc i en els pròxims dies 960 persones rebran la segona dosi de la vacuna de Pfizer. 

Finlament, el Consell de Ministres, va aprovar ahir la reobertura dels casals d’avis i cases pairals, tot i que només hi podran accedir els padrins vacunats en un interval mínim de tres setmanes, els que hagin passat la malaltia fa més de sis mesos o els que presentin una prova d’anticossos. Als treballadors dels centres se’ls aplicaran les mateixes condicions i en cas de no complir-les s’hauran de fer un test d’antígens cada dia. 

El Govern també va donar el vistiplau al protocol de control i seguiment dels cribratges per als menors de 16 anys que tenen competicions esportives i que s’hauran de sotmetre setmanalment a tests ràpids per establir un control a l’hora de disputar enfrontaments amb altres clubs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT