PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La vacunació avança, però encara no arriba a les 10.000 dosis

Salut registra 56 casos nous i una vintena de pacients ingressats

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Imatge d’arxiu de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. | ARXIU ANA

La vacunació ha avançat a un ritme lent aquests darrers dies, tot i que en les últimes 24 hores s’han administrat fins a 108 vacunes, una xifra que representa un total de 9.669 dosis des de l’inici de la campanya, segons va informar ahir el Ministeri de Salut en el comunicat diari d’actualització de dades sanitàries per la pandèmia de la Covid-19.

El Govern també va anunciar que el nombre de casos positius detectats des d’aquest dilluns s’ha incrementat en 56, deixant un total de 11.944 persones infectades des de l’inici de la pandèmia al país. Mentre les defuncions es mantenen en 115, les altes han tornat a augmentar amb 32 més (11.276 en total). Pel que fa als casos actius, n’hi ha 24 més que dilluns, 553 en total. A l’hospital hi ha dues persones més ingressades a planta amb la malaltia, fins a un total de 20, i vuit a l’UCI set de les quals requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid-19 habilitada al Cedre no hi ha cap ingressat.

Finalment, pel que fa a la població escolar, 29 aules estan sota vigilància activa –13 en total i 16 en parcial– i 52 en vigilància passiva.
 
Cal recordar que, a les portes de la Setmana Santa, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va demanar prudència a tota la ciutadania, ja que ens trobem en un moment «molt crític i delicat» motivat per la variant britànica, que afecta en un 67% dels casos al Principat, i que presenta una «major agressivitat, letalitat i simptomatologia». Benazet va apuntar que la majoria de contagis es produeixen en interaccions socials i, per això, va recomanar no ajuntar-se diferents bombolles durant els dies festius. 

 

AstraZeneca, suspesa

Pel que fa a escala internacional, les autoritats sanitàries de la ciutat-estat de Berlín van anunciar aquest dimarts la suspensió de l’administració de la vacuna d’AstraZeneca als menors de 60 anys després de la mort per trombosi de nou vacunats amb aquest fàrmac. Poc després, Munic també se sumava a aquesta suspensió.

La responsable de Sanitat de la capital alemanya, Dilek Kalayci, va justificar la decisió per l’existència de noves dades disponibles sobre efectes secundaris del preparat, després de conèixer-se que dos hospitals berlinesos van anunciar la suspensió d’AstraZeneca per a dones de menys de 55 anys. Kalayci va declarar que la mesura de precaució de la capital es pren abans que se celebri una reunió de la comissió federal de Sanitat amb autoritats sanitàries dels estats federats alemanys. 

L’Institut Paul-Ehrlich, centre de referència per a la vacunació a Alemanya, però, ja ha detectat 31 casos de trombosi en persones que van rebre la vacuna d’AstraZeneca, nou de les quals van morir, va informar aquest dimarts el setmanari Der Spiegel.En 19 casos es va trobar un dèficit de plaquetes en la sang i l’institut va indicar que dels morts només dos eren homes, de 36 i 57 anys, segons va avançar la publicació. L’institut també va afegir que tots els altres casos de trombosi venosa sinusal es refereixen a dones amb edats compreses entre els 20 i els 63 anys.

Quant a la situació epidemiològica als països veïns, Catalunya s’encamina a una quarta onada de Covid amb poc més d’un 15% de la població vacunada amb una o dues dosis i unes UCIs amb més crítics cada dia, una amenaça que pot veure’s incrementada amb l’augment de la mobilitat i les interaccions socials per les vacances de Setmana Santa. Les dades fetes públiques ahir van mostrar que el virus continua escalant amb un augment de contagis, de la velocitat de propagació del virus, del risc de rebrot i del nombre de persones en hospitals.

Per altra banda, el govern francès va informar aquest dilluns que són 4.974 els pacients ingressats en unitats de cures intensives per coronavirus, de manera que se supera el rècord anterior, marcat el passat 16 de desembre amb 4.903 pacients en UCI. L’últim rècord es va aconseguir abans que fessin efecte les mesures restrictives, com el confinament, que han permès reduir el nombre diari de nous contagis. En les últimes 24 hores s’han sumat 102 pacients en les UCIs del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT