PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany amplia les ajudes a empreses i famílies

El comú destinarà 1,5 milions d’euros a estar al costat de les persones amb dificultats

Per El Periòdic

Un moment de la sessió de Consell de Comú d’Escaldes-Engordany d’ahir.
Un moment de la sessió de Consell de Comú d’Escaldes-Engordany d’ahir. | ana / m.f.

El Comú d’Escaldes-Engordany va aprovar ahir, amb les abstencions de l’oposició, modificacions a les ordinacions per atorgar ajudes a les empreses i autònoms i a les famílies que s’han vist afectades per la pandèmia. En l’àmbit empresarial s’afegeixen noves bonificacions i també es canvien certs topalls amb la intenció «d’arribar a més gent que l’ordinació passada», tal com va comentar el cònsol menor i conseller de Finances, Joaquim Dolsa. En l’àmbit social, s’incrementen les ajudes per a l’alimentació i l’habitatge i s’afegeixen noves prestacions urgents. En total, es destinaran 1,5 milions a les dues tipologies d’ajuts. L’oposició va celebrar, d’una banda, poder haver dit la seva sobre l’ordinació de les empreses tot i que continuen trobant «certes ambigüitats», tal com va manifestar el conseller Jordi Vilanova. Pel que fa a les ajudes socials, Núria Barquín considera que cal donar-los un altre enfocament per evitar duplicitats amb les quals ja atorga el Govern.

Així, en l’àmbit social les modificacions respecte de la convocatòria anterior tenen a veure amb la inclusió d’altres necessitats diferents de l’alimentació, com ara la higiene personal, de la llar o els productes per a nadons en l’atorgament d’ajudes; també s’inclouen productes de farmàcia o parafarmàcia que no cobreixi la CASS, però que es considerin necessaris; s’han afegit prestacions urgents; i s’han apujat topalls. Així, en alimentació es passa dels 200 euros per família a fins a un màxim de 200 per persona, ja que es considera, tal com va manifestar la consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, que 200 euros per unitat familiar pot ser just. En habitatge també s’apuja el topall de l’ajuda de 200 euros a un màxim de 500 i s’afegeix la categoria de residències, ja que les persones que viuen en aquest tipus d’allotjament no podien rebre ajudes a l’habitatge.

Des de l’oposició van posar en relleu que ja hi ha «un òrgan responsable» de les ajudes socials, en aquest cas el Govern, i van afegir que malgrat que «les ajudes són necessàries» creuen que cal «enfocar-les d’altra manera per no donar les mateixes que dona el Govern», tal com va manifestar Barquín, que va posar sobre la taula la possibilitat que el comú ofereixi, per exemple, feina a les persones que tenen dificultats econòmiques. «No estem en contra de les ajudes», va incidir la consellera de l’oposició. Davant aquestes afirmacions, Gili va destacar que el comú és «la institució més propera» als ciutadans i que per tant si pot donar aquesta ajuda en primer terme, «a les persones se’ls ha de posar fàcil». A més, va incidir que hi ha un control sobre les ajudes que s’atorguen i que es garanteix que s’acaben donant «les que són necessàries». En aquest sentit, Mata va puntualitzar en el fet que «s’està treballant de manera complementària amb el Govern». Al seu torn, Gili també va defensar els canvis que s’han fet, ja que a mesura que han anat tenint més experiència amb la primera convocatòria s’ha vist «necessitats que han anat sorgint».

Pel que fa a les ajudes a les empreses i autònoms, la nova ordinació, segons Dolsa, «repeteix l’esperit de la primera» i experimenta adaptacions tenint en compte que ara el comú ja compta «amb una certa experiència» després de la convocatòria del 2020 en què es van atorgar ajuts per valor de 110.000 euros. Es mantenen les bonificacions per radicació i a les de terrasses s’hi afegeixen les dels rètols anunciadors i les dels guals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT