PUBLICITAT

Canillo

Troben sense vida dos joves en una borda del Coll d’Ordino

El monòxid de carboni d’una caldera és la principal hipòtesi

Per Alba Llacuna

Les bordes de la zona de Montaup on van passar els fets.
Les bordes de la zona de Montaup on van passar els fets. | A. LL.

El coll d’Ordino, concretament la zona de Montaup, va viure ahir una jornada negra. El que va començar sent una festa de joves en una borda va acabar amb tragèdia: una noia de 18 anys d’Escaldes-Engordany i un noi de 22 de Canillo, van perdre la vida per inhalació de monòxid de carboni. Una hipòtesi que haurà de ser confirmada en les pròximes hores amb els exàmens forenses que se’ls hi han de practicar.

Les alarmes es van encendre a casa de la noia quan, l’endemà al matí, el seu progenitor va comprovar que no havia tornat a casa després de la festa i no responia a les trucades que se li efectuaven. Davant d’això, el mateix pare de la noia va ser qui va avisar a la Policia de la seva desaparició. Eren al voltant de les 08.00 hores i el cos de l’odre va iniciar la recerca.

Durant l’enquesta policial per trobar la noia, es va tenir coneixement que un noi tampoc havia tornat a casa després d’assistir a la festa. De fet, el cotxe del jove i les seves pertinences personals, en el moment de la investigació, encara es trobaven a la borda on s’havia dut a terme la trobada.

A partir d’aquest moment i coneixedors que la recerca era de dues persones, van procedir, també, a l’ampliació del dispositiu amb la incorporació de bombers i voluntaris. Una recerca que es va realitzar per aire, amb un helicòpter per tenir una visió aèria de la zona i els indrets de més difícil accés, així com per terra, amb el Grup de Rescat de Muntanya i el de Rescat Caní del Cos de Bombers, per tal de localitzar-los i que va portar a pentinar tota la zona de Montaup fins al Roc del Quer.

Una operació que va finalitzar al voltant de les 13.30 hores quan es van trobar els cossos dels dos joves en un dels annexos de la borda on se celebrava la festa i on hi havia l’aparell de combustió, una caldera, que suposadament hauria desprès el monòxid de carboni que va acabar la vida dels joves. Cal recordar que el monòxid de carboni és altament tòxic i va provocant un endormiscament de la persona, i pot arribar a causar la mort si no se surt de l’indret, com va ser el cas.

A partir d’aquí es van activar tots els recursos per tal d’intentar salvar-los la vida; fins a quatre ambulàncies, entre les del Servei Urgent Mèdic (SUM) i Bombers es va desplaçar fins a l’indret i, malgrat tots els esforços per reanimar els dos joves, no van poder fer res més que certificar la seva defunció.

Amb la certificació de la defunció, va ser el torn del batlle de guàrdia i la policia científica d’entrar en escena per fer la investigació pertinent i l’aixecament dels cadàvers. De fet, segons les primeres hipòtesis, tot apunta que, quan es van trobar els cossos dels dos joves, aquests portarien sense vida des de feia unes hores. Unes dades que haurà de confirmar l’autòpsia que es practicarà als dos joves en les pròximes hores. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT