PUBLICITAT

Ordino

Espot considera «un autèntic èxit» la visita dels reis d’Espanya a Andorra

Mas lamenta les imatges d’aglomeracions ciutadanes i especifica que el decret per l’estada va ampliar a sis els comensals per taula

Per Lídia López

Felip VI i Letizia, durant la visita a l’església de Santa Coloma.
Felip VI i Letizia, durant la visita a l’església de Santa Coloma. | SFGA / CESTEVE

«No hi ha dubte: el balanç de la visita dels reis d’Espanya ha estat un autèntic èxit per Andorra». Així de contundent i satisfet es va mostrar el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença final després de donar per finalitzada la visita dels monarques espanyols al Principat. Espot va reconèixer que havia estat «un plaer acollir a ses majestats», i que podia considerar que el país havia fet front a aquesta primera visita d’uns reis d’Espanya «amb bona nota». «Som nacions veïnes i amigues, i hem pogut reforçar els lligams», va apuntar el cap de Govern.

Espot va recordar totes les accions que havien pogut desenvolupar Felip VI i Letizia durant la seva breu però profitosa visita, on van poder descobrir les particularitats i realitat del país, l’organització política, el patrimoni cultural romànic, el sistema educatiu, la vida tradicional i la gastronomia local. A més, el cap de Govern també va recordar que durant la reunió institucional mantinguda el dijous a la tarda amb el rei, van parlar «de qüestions bilaterals», i van poder certificar «el bon grau de connexió» entre ambdós Estats. Així mateix, Espot també va indicar que el rei li va traslladar el «ple suport» d’Espanya a Andorra de cara al procés d’aproximació del Principat a la UE, que afegit al de França, fa que «comptem amb dos bons aliats, amics i poderosos», per tal de poder «culminar l’acostament a Europa».

Per tot plegat, el cap de Govern va considerar que els monarques «s’emporten una bona imatge i record d’Andorra», i va declarar que «crec que s’han sentit molt còmodes en la seva estada al Principat».

Educació i cultura

La segona i darrera jornada del viatge dels reis va començar al matí, amb la visita al col·legi espanyol María Moliner, on segons va explicar el director del centre, Aurelio Corral, uns 160 alumnes d’infantil i primària i uns 100 de secundària, van voler estar presents al pati del centre de Santa Coloma. Així, durant la seva estada a l’escola, els monarques van poder accedir a alguna de les aules i, posteriorment, van celebrar una reunió de treball amb tots els directors dels centres del sistema educatiu espanyol. En definitiva, segons Corral, la visita va servir principalment per exposar als monarques del funcionament del sistema i les relacions amb el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

A continuació, els reis van romandre a Santa Coloma per visitar l’església, acompanyats de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i també d’un guia que els va donar explicacions sobre l’entorn romànic. A més, dins d’aquest espai, van poder gaudir del videomapatge que reconstrueix l’interior original del monument. I per cloure l’experiència patrimonial, els monarques es van desplaçar a l’Espai Columba, on hi ha exposades les pintures murals de l’absis de l’església de Santa Coloma i diversos objectes litúrgics provinents de les esglésies andorranes. De fet, els mateixos monarques van confessar en acabar que els havia agradat molt la visita.

El final de la jornada i del viatge va tenir lloc a Ordino, on la comitiva va poder gaudir d’un dinar organitzat a l’Era Rossell, que per primer cop va acollir un esdeveniment d’aquestes característiques. I finalment, els reis van poder accedir a la Casa Museu d’Areny Plandolit, juntament amb Espot, Riva, les ministres d’Afers Exteriors andorrana i espanyola, Maria Ubach i Arancha González Laya, l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, i la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy.

Segons va explicar després Espot, la visita a aquesta parròquia era important per tal de poder mostrar als monarques la imatge més original i de tradició del país, ja que segons el cap es tracta de la parròquia que millor s’ha conservat.

Preludi a la Cimera

Aquesta trobada institucional correspon a la visita prèvia que els reis d’Espanya fan al país que acull la Cimera Iberoamericana un mes abans que se celebri. Així, Andorra i Espanya s’han emplaçat per la reunió de caps d’Estat del pròxim 21 d’abril, que tal com va precisar Espot, se celebrarà amb una «fórmula híbrida», entre presencial i telemàtic, havent trobat una «solució ponderada» per trobar una representació «equilibrada» dels països de la península i sud-amèrica.
Sigui com sigui, el mes vinent tant el rei Felip com la ministra Laya tornaran al Principat, i aleshores també viatjarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Aglomeracions perilloses

Per la seva banda, el Ministeri de Salut, i en concret la seva secretària d’Estat, Helena Mas, va lamentar les aglomeracions de persones que es van poder presenciar durant alguns punts de l’exposició pública de ses majestats, com va ser el cas davant la porta del Comú d’Andorra la Vella el dijous al migdia. I és que la presència dels reis ha despertat la curiositat d’alguns veïns que no van poder resistir les ganes d’acostar-se a saludar als monarques. «És evident que són unes imatges que ens hagués agradat que no s’haguessin produït», va reconèixer Mas.
Tanmateix, la secretària d’Estat sí que va exposar, pel que fa als comensals a les taules durant el sopar ofert pels coprínceps, que es va modificar el decret per ampliar de quatre a sis les persones per taula dins els actes institucionals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT