PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern «no fa cap incís» per fer possible la mobilitat amb Catalunya

Els casos actius per Covid-19 s’incrementen lleugerament en les darreres 24 hores i se situen en els 469

Per Alba Llacuna

La frontera hispanoandorra.
La frontera hispanoandorra. | MARICEL BLANCH

El Procicat havia proposat mantenir el tancament del trànsit cap a Andorra i des d’Andorra, ni tan sols per visitar a familiars. Una situació que des del Govern no es va intentar corregir en la reunió mantinguda, dijous, amb representants de la Generalitat i de la qual, ahir, en l’actualització de les dades sanitàries, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va informar-ne. En aquest sentit, Mas va assenyalar que «no es va fer cap incís» en la mobilitat entre territoris i va deixar clar que «no hi haurà cap canvi fins després de Setmana Santa» quan, aleshores, «ells es pronunciaran al respecte».

Així doncs, aquest 2021 es viurà una Setmana Santa ben atípica sense volum de trànsit a la frontera hispanoandorrana ni les habituals cues que es formaven d’entrada i sortida del país per aquestes dates, i és que la situació epidemiològica no ajuda.
De fet, en referència a les dades sanitàries, la secretària d’Estat va indicar que en les darreres 24 hores s’han detectat 45 nous casos, fet que eleva els casos actius fins als 469. Un augment de casos sobre els «45-50 diaris» que, segons va explicar Mas, «no és dramàtica, però sí que preocupa al Govern» i va reiterar la necessitat de «mantenir totes les mesures de seguretat». Un punt que també es veu reflectit en la taxa de reproducció que se situa en 1,18.

Un augment en què els tres brots detectats en els últims dies –escola andorrana d’Andorra la Vella, el Tarter i Arinsal– han contribuït a aquest empitjorament de les dades. Sobre el brot escolar, Mas va indicar que s’han comptabilitzat 41 positius, entre alumnes i professors, i miren amb esperança les vacances de Pasqua per «frenar els contagis». Respecte als altres dos brots, des del Ministeri de Salut els consideren «estabilitzats», amb 53 positius al Tarter i 71 a Arinsal.

A més, des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) es va informar ahir de la detecció de tres positius entre pacients ingressats a l’hospital, fet que va provocar l’activació del protocol de seguretat. Concretament, segons el comunicat emès, es tracta de dos casos a la planta de medicina interna i un a la de cirurgia. En els dos casos, els pacients han estat traslladats a la planta Covid del centre hospitalari, així com, per prudència i seguretat, s'han tornat a prohibir totes les visites als pacients ingressats. 
En el mateix comunicat, també es va informar que els resultats disponibles de les proves efectuades fins al moment, tant a pacients com a professionals sanitaris, han donat negatiu.
 

Més pressió hospitalària

Un empitjorament de les dades, per lleuger que sigui, va acompanyat, encara que no es vulgui, d’un augment de la pressió hospitalària. En aquest sentit, la secretària d’Estat va indicar que, actualment, hi ha 25 persones que estan rebent atenció mèdica a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, quatre més que dijous; d’aquests, 16 estan a planta i 9 a la Unitat de Cures Intensives, tots ells amb necessitat de ventilació mecànica.
D’altra banda, i tal com va puntualitzar Mas, a la planta Covid habilitada al Cedre no hi ha cap pacient ingressat. Les defuncions, per la seva part, es mantenen en 114.
Pel que fa a la població escolar, el Govern va informar que 26 aules estan sota vigilància activa –nou en total i 17 en parcial– i 40 en vigilància passiva.
 

Vacunes

La secretària d’Estat de Salut també va repassar la situació en què es troba a campanya de vaccinació. En aquest sentit, va assenyalar que aquesta avança «tal com estava previst»; dijous no es va vacunar cap persona, mentre que ahir i dilluns sí que se n’administraran. A falta de les dades d’ahir, les dosis subministrades sobrepassen les 9.000.
Tot i que el procés va lentament, Mas va voler ressaltar  que  la plataforma d’inscripció per la vaccinació ja ha comptabilitzat un total de 32.262 inscrits, prop de 5.000 dels quals majors de 70 anys. 

Al mateix temps, va recordar que a principi d’abril està previst que arribin les 26.400 vacunes del projecte Covax. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT