PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Encamp tanca el 2020 amb un dèficit de més de 3 milions d’euros

El comú no té elements suficients per posicionar-se sobre l’aeroport

Per El Periòdic

La sessió de Consell de Comú d’Encamp d’ahir.
La sessió de Consell de Comú d’Encamp d’ahir. | comú d’encamp

El Comú d’Encamp va aprovar ahir els comptes anuals del 2020 per poder-los enviar l’1 d’abril al Tribunal de Comptes amb els vots a favor de la majoria més Agrupament Encampadà i l’abstenció de PS + Independents. El resultat pressupostari de l’any anterior a la parròquia encampadana és negatiu amb un dèficit de 3.197.264,33 euros. En aquest sentit, la cònsol major, Laura Mas, va recordar que aquest pressupost es va haver d’adaptar per la situació de la pandèmia i que, així i tot, «estem satisfets per haver tirat endavant més de 7,4 milions d’euros d’inversió». De fet, va indicar que des d’un primer moment van saber que les prioritats del comú passaven per ajudar al teixit empresarial i als ciutadans per preservar els llocs de treball i per reactivar l’economia a partir de projectes. Per aquest motiu es van aplicar les bonificacions del 30% a l’impost de radicació i a la taxa d’higiene o «vam fer un nou reglament de prestacions socials», va indicar Mas.
 
Així, durant el 2020 les despeses van superar els 29,3 milions d’euros i els ingressos es van situar en gairebé 26,2 milions d’euros. Pel que fa a les despeses, des de la majoria van voler destacar els més de 7,4 milions destinats a inversions, que tot i ser un 28% inferior al destinat l’any 2019, consideren que és una xifra molt destacada. D’altra banda, els ingressos també es van veure minvats per la pandèmia, i el capítol més afectat va ser el de les taxes amb uns 1,18 milions menys. Dins d’aquest apartat s’emmarca la recaptació dels aparcaments, la facturació de les escoles bressol i els centres esportius o les sancions de circulació, entre d’altres, que es van veure reduïdes per la pandèmia. A més, durant l’exposició del pressupost, des de la majoria es va indicar que els ingressos corrents es van equilibrar amb les despeses gràcies a les transferències del Govern. Concretament, dels més de 8,8 milions de les transferències del Govern, un 71,6% es van destinar a les partides d’ingressos de capital per a inversions i un 28,4% a ingressos corrents.

Per contra, des del PS + Independents es van voler abstenir perquè consideren que ha estat un any amb moltes dificultats sobrevingudes per la pandèmia i també perquè és el primer any dels membres de la majoria al capdavant de la corporació. Tanmateix, el seu conseller, David Rios, es va mostrar crític i preocupat per la situació que es pugui desenvolupar aquest 2021 perquè enguany només s’han executat 7 milions del total de 14 que hi havia pressupostats per a inversions i s’ha generat dèficit. «L’any 2021 tenim un pressupost molt desajustat amb un nivell d’esperança d’ingressos que no es produiran», va manifestar Rios. En resposta, Mas va emfasitzar que pel 2020 també estava planificat demanar un dèficit de 5 milions, que al final no s’ha demanat.

Durant la sessió, l’oposició del PS va entrar un seguit de preguntes referents a l’aeroport de Grau Roig, ja que consideren que és un projecte que afecta a la parròquia de forma important tant en l’àmbit ambiental com econòmic pel fet d’estar al costat d’una concessió de pistes d’esquí, que són el motor econòmic de la parròquia. En aquest sentit, van demanar l’opinió a la majoria, qui els va indicar que de moment no tenen els elements suficients per poder prendre una decisió. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT