PUBLICITAT

Andorra la Vella

Felip VI i Letizia s’interessen pel funcionament de les institucions

Després de visitar el comú de la capital, els reis trenquen el protocol i s’acosten a saludar la ciutadania

Per Victoria Gómez Pérez

Astrié mostra al rei Felip VI el pic de Carroi a la sortida de la visita al Comú d’Andorra la Vella.
Astrié mostra al rei Felip VI el pic de Carroi a la sortida de la visita al Comú d’Andorra la Vella. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Passaven cinc minuts de les 12 del migdia quan dos helicòpters de l’exèrcit de l’aire espanyol aterraven a l’Estadi Comunal procedents d’Alguaire. A l’interior: ses majestats els reis d’Espanya, Felip i Letizia, acompanyats d’una comitiva encapçalada per la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya. Mentrestant, els voltants de Casa de la Vall bullien periodistes de fins a 35 mitjans de diferents països, personal de protocol i autoritats que es preparaven per donar la benvinguda als monarques. 

Era la primera vegada que els reis d’Espanya venien al Principat en una visita d’Estat i res podia quedar fora de control: la Policia desplegava tots els seus efectius per garantir la seguretat; tots els presents havien presentat prèviament una prova PCR o TMA negativa per assistir a l’acte –que es va celebrar a l’exterior per evitar el risc de contagi– i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del copríncep francès, Patrick Strzoda, eren rebuts pel cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé.

El trajecte de l’Estadi Comunal a Casa de la Vall es va fer en cotxe oficial blindat, amb les sirenes policials obrint pas. Després de la salutació d’honor a les banderes, la interpretació dels himnes d’ambdós països a càrrec de l’ONCA i la salutació a les autoritats institucionals, els reis van descobrir l’interior de l’antic parlament andorrà, i allà van mantenir una breu reunió amb la síndica. Tots els presidents i vicepresidents dels grups parlamentaris, a excepció del Partit Socialdemòcrata que només va estar representat per Pere López, també van conversar uns instants amb els reis, ja que segons va apuntar Suñé «sempre és bo que ens visitin caps d’Estat i amb Espanya és un pas més per reforçar la bona relació que tenim». En una línia similar, Espot va declarar que, un cop superada l’assignatura pendent de visitar oficialment el país, les sensacions van ser «molt bones» i a parer seu, tant Felip com Letizia, es van sentir «honorats» per la rebuda. 

Posteriorment, els monarques es van desplaçar fins al Comú d’Andorra la Vella, on els esperaven la cònsol major, Conxita Marsol, i el cònsol menor, David Astrié, per a una trobada «curta però intensa». Va ser aleshores quan Marsol va tenir l’oportunitat d’explicar personalment als reis, «que són amants de l’esquí», el projecte del telefèric al pic de Carroi i que té la voluntat de connectar la capital amb l’estació de Pal. Així mateix, Felip VI es va interessar pel funcionament de les parròquies i els comuns i li va preguntar a Marsol si la seva gestió era similar a la dels municipis espanyols. Un cop van sortir del comú, els monarques van decidir sense previ avís trencar el protocol i acostar-se a saludar al centenar de ciutadans que es concentrava a la plaça Rebés enmig de banderes espanyoles i crits de «visca els reis», «visca Espanya» i «visca Andorra».

Al migdia, Letizia es va trobar amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, qui li va exposar el model d’educació inclusiva als tres sistemes educatius del país. Villarubla va posar en relleu que el 95% dels alumnes amb discapacitat estan inscrits en escoles ordinàries, tot i que segons les seves necessitats, reben reforç específic, i també va destacar que s’està treballant per arribar a un model universal d’aprenentatge. El rei, per la seva banda, es va reunir amb el cap de Govern a les dependències de l’edifici administratiu.

El primer dia va cloure amb un sopar ofert pels coprínceps en un hotel de la capital. Vives va recitar als reis un repàs de la història d’Andorra i els va agrair l’ajut espanyol en «tants àmbits» i, especialment, en l’acompanyament en l’acord d’associació amb la Unió Europea. 

La visita de Felip VI i Letizia al Principat, que s’emmarca en la XXVII Cimera Iberoamericana que acollirà Andorra el mes que ve, finalitzarà avui amb les visites al col·legi espanyol María Moliner de la Margineda, a l’església romànica de Santa Coloma, a l’Era Rossell i al Museu Casa d’Areny Plandolit d’Ordino. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT