PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Covid es cobra una nova víctima i creix la preocupació per l’UCI

Benazet explica que el 60% dels casos són de la variant anglesa i provocarien la major incidència

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA / JAVILADOT

El coronavirus es va cobrar la víctima número 114 al Principat. Segons va informar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es tractava d’una persona de 79 anys que restava ingressada a l’UCI i que va traspassar el dimarts al vespre. De fet, la situació a l’UCI preocupa especialment al Govern, en un moment en què es va igualar el nombre d’ingressats en aquesta unitat amb els que hi ha a planta: nou persones a cada àrea. En aquest sentit, el ministre va exposar que les darreres jornades, s’estaven detectant casos de major gravetat, i per això s’estaven desenvolupant els estudis genòmics corresponents per saber si corresponia a alguna variant del virus «més agressiva», i va posar en relleu que un dels pacients de l’UCI té tan sols 23 anys. 

Així mateix, Benazet també va compartir al respecte que les anàlisis de les aigües residuals situarien la presència de la soca britànica en un 60%, cosa que explicaria el repunt de casos i la major agressivitat, sense deixar de banda el missatge que els darrers dies ha emès el ministeri i va reiterar el titular ahir: «quan les coses van bé, ens relaxem». Per aquest motiu, i de cara a la imminent festivitat per Setmana Santa, Benazet va demanar «molta cura» a la ciutadania.

Efectes de la vacuna

Entrant al desglòs de les dades sanitàries, el ministre va certificar la detecció de 47 casos nous al Principat, elevant el total de casos diagnosticats en els 11.638. D’aquests, 442 eren actius, pujant en 14 persones respecte de la jornada anterior. Malgrat el creixement de la incidència, Benazet va posar en relleu l’evidència de l’efecte de la vacunació, indicant que els positius majors de 75 anys s’havien reduït notablement, i ara es començava a «insinuar» el descens en la franja de 60 a 74 anys. Així mateix, aquesta situació es reprodueix en els professionals dels centres sociosanitaris i residents, així com dels sanitaris del sistema de salut.

En aquest sentit, el ministre va indicar que ja havien estat vacunades 9.404 persones, de les quals 8.194 corresponien a primeres dosis, a la vegada que va assegurar que «fins i tot amb les notícies contradictòries amb AstraZeneca, la gent que li tocava el dilluns va venir». A més, els inscrits a la plataforma per rebre el vaccí s’acostaven a les 32.000 persones. Finalment, Benazet va recordar que el mes d’abril serà molt intens pel que fa a la vacunació.

Seguint l’actualització epidemiològica, el ministre va fer referència als brots sorgits les darreres setmanes, i va detallar que els positius de Grandvalira i Arinsal s’havien estabilitzat en els 49 i 70 casos respectivament. Així mateix, mitjançant el cribratge realitzat els passats dos dies a l’escola andorrana d’Andorra la Vella, es van detectar nous positius, i ja sumaven 35 persones. A més, hi havia dues aules sota vigilància activa total i dues més en parcial, i la resta estaven en vigilància passiva de forma com a forma de prevenció. Seguint la incidència a la població escolar, hi havia un total de 23 classes sota vigilància activa –nou de total i 14 de parcial–, i 41 més restaven en vigilància passiva. I és que, tal com va reconèixer el titular de Salut, «quan hi ha un brot o es descontrola la pandèmia és molt fàcil pujar, però després costa molt que baixi la casuística». Per això, malgrat que «aquests brots no tenen la intensitat de la primera onada i s’estan estabilitzant, recomanem a la població extremar les mesures de precaució».

Per cloure l’actualització, Benazet va indicar que es van concedir 14 noves altes fins a les 11.082 i que la taxa de reproducció se situava en 1,17, mantenint la línia d’estabilitat. Sigui com sigui, el Govern no té previst restringir les normatives actuals respecte del teixit econòmic pel fet que la majoria de contagis actualment es produeixen en l’àmbit familiar, apel·lant a les «mesures que ens hem d’autoaplicar» per tal que la transmissió del virus no es descontroli.
 

Mesures excepcionals

Dins de la sessió de Consell de Ministres, el Govern va aprovar la pròrroga per facultar l’Executiu perquè pugui establir mesures excepcionals per protegir la salut pública, restringir alguns comportaments concrets i adoptar mesures preventives de protecció. Així, s’allarga durant dos mesos aquesta facultat temporal que finalitzava 14 d’abril. 

Per últim, al voltant de les declaracions de la consellera Portaveu catalana, Meritxell Budó, sobre la possibilitat d’establir excepcions a les restriccions en l’àmbit de les visites familiars a una banda i l’altra de la frontera, el ministre Portaveu, Eric Jover, va exposar que «no tenim constància d’aquest fet». En qualsevol cas, va compartir que «qualsevol aixecament de mesures serà benvinguda» i que «va en la línia del que demanem».

PUBLICITAT
PUBLICITAT