PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern restringeix l’espai aeri per la visita dels monarques

Interior desplegarà totes les unitats policials disponibles

Per El Periòdic

Els reis d’Espanya, Felip i Letizia, en una imatge d’arxiu.
Els reis d’Espanya, Felip i Letizia, en una imatge d’arxiu. | EFE

Amb motiu de la visita dels reis d’Espanya, el Govern ha decretat la restricció temporal del sobrevol d’helicòpters en tot l’espai aeri, a excepció de les causes d’urgència. Igualment, l’Autoritat Aeronàutica Andorrana, òrgan que regula, controla i verifica les activitats relatives a l’aviació civil, considera necessari fer extensiva la restricció a tota mena d’aeronaus i pren les mesures adients per notificar aquesta restricció a escala nacional i internacional.

Així doncs, tal com especificava ahir el BOPA entre avui i demà es prohibeix tant l’enlairament com el sobrevol d’aeronaus, tripulades i no tripulades, en l’espai aeri de tot el territori nacional, excepte les que circulin per aerovies controlades. A més, queden suspeses temporalment totes les autoritzacions administratives no essencials de vol durant aquestes dates.

 

Agenda dels monarques

Fins a 35 mitjans de comunicació acreditats tant espanyols, com francesos i andorrans seguiran la visita que durant dos dies duran a terme, avui i demà, els monarques, acompanyats de la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, Arancha González Laya. La trobada té lloc en el marc de la celebració de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern que Andorra acollirà el 21 d’abril, ja que és habitual que els reis d’Espanya visitin els països amfitrions.

La visita arrencarà avui al migdia quan els reis seran rebuts pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives; el representant del copríncep francès, Patrick Strzoda; el cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, a Casa de la Vall. Tot seguit els reis faran una visita al Comú d’Andorra la Vella on els rebrà la cònsol major, Conxita Marsol, i el menor, David Astrié. A la tarda les agendes de la reina Letizia i el rei Felip VI seran separades i així mentre que la reina es reunirà amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el rei farà una visita al Govern i mantindrà una reunió amb Espot. Posteriorment hi haurà una trobada institucional entre les delegacions i ja a la nit tindrà lloc una trobada de cortesia entre els reis i el copríncep episcopal i el representant del francès, que aniran seguits dels parlaments de Vives i Felip VI i un sopar.

Demà al matí, els reis es desplaçaran al col·legi María Moliner de la Margineda i tot seguit es dirigiran a Santa Coloma per visitar el conjunt arquitectònic romànic, on rebran les pertinents explicacions de la mà de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. La comitiva anirà després a Ordino on se celebrarà un dinar ofert pel cap de Govern i visitaran la Casa Museu d’Areny Plandolit, per donar per finalitzada la seva estada a Andorra.

Pel que fa a l’afectació viària, avui es preveu el tall del carrer Príncep Benlloch entre les 12.00 i les 13.00 hores i entre les 17.00 i les 19.00 hores, el carrer Prat de la Creu estarà tallat en sentit sud. Pel que fa a demà hi pot haver afectacions puntuals al matí a la zona del col·legi María Moliner i a Santa Coloma. Cal recordar que des de Mobilitat es va recomanar als ciutadans que aquests dos dies facin servir el transport públic o vagin a peu.

Quant al dispositiu de seguretat, totes les unitats especials de la Policia estaran desplegades i s’ha dissenyat un dispositiu exclusiu per a aquesta visita. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, però, no va saber quantificar el nombre  exacte d’efectius disponible, tot i assegurar que «l’operativa de seguretat és durà amb total garanties». El ministre Portaveu, Eric Jover, per la seva banda, va subratllar que «per sort» els cossos de seguretat estan «acostumats» a aquesta tipologia de tasques i hi haurà «el nivell de seguretat necessari». 

Jover també va destacar que donada «la magnitud» d’aquesta visita el Ministeri de Salut ha aprovat un protocol que ha suposat que tots els integrants de les delegacions i també els que en faran el seguiment (com els mitjans de comunicació) hagin estat cribrats amb una TMA, i a més abans dels àpats els participants es faran un test d’antígens. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT