Escaldes-Engordany
La UIFAnd tramita menys sospites a la fiscalia el 2020
L’import embargat augmenta dels 72,5 als 186 milions d’euros
La UIFAND va tramitar 74 expedients a la Fiscalia durant el 2020, suposant un 15% menys de detecció d’operacions amb indicis de blanqueig de capitals respecte a l’any anterior. Per un altre costat, va augmentar significativament el valor de les quantitats de diners bloquejats, suposant un increment de l’import econòmic embargat de 72,5 milions d’euros el 2019 a 186,8 milions d’euros el 2020.
La majoria d’expedients procedien del sector bancari, sector en el qual es va detectar un total de 99 operacions sospitoses. En l’actualitat hi ha 25 que es troben en curs d’investigació. Quant a les persones que es van investigar durant l’any passat, aquestes van ser 956, suposant una disminució respecte a les 1.035 del 2019. S’ha de ressaltar que van ser més les persones jurídiques que físiques però en nombres molt similars, 486 i 470 respectivament. A més, van baixar les declaracions d’operacions sospitoses, tant pels subjectes obligats financers, bancaris i no bancaris com pels subjectes obligats no financers.
La reducció s’ha deixat notar també en el volum de feina efectuada, malgrat no ser significativa per l’UIFAnd, el percentatge representa un minvament del 7,33%. Particularment, s’ha de veure que aquesta xifra s’emmarca entre el -5,37% i el -46,15% (aquesta darrera dada referida a la inversió estrangera que ja es preveia per causa dels canvis legislatius).
Cooperació nacional
En referència a la cooperació nacional, el nombre de peticions de col·laboració que es van rebre durant el darrer any s’han reduït en un 17,39%. Cal recordar que aquestes demandes poden venir de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) o de la Policia. En aquest sentit, la major part van realitzar-se per l’AFA situant-se en 18 demandes davant una única per part de la Policia durant el 2020.
Cooperació Internacional
Pel que fa a la cooperació internacional ha augmentat la xifra de cooperació amb jurisdiccions externes de forma rellevant, el percentatge se situa en el 43,18%, tant per les sol·licituds rebudes, com molt específicament respecte a les sol·licituds trameses. D’altra banda el temps mitjà de resposta d’aquestes peticions va ser d’11 dies el 2020 que, segons l’UIFAnd, suposa un «nivell d’eficàcia extraordinari». Més concretament, es van rebre 37 peticions d’informació d’altres UIFs davant les 26 que va demanar UIFAnd a aquests. Els països que més sol·licituds d’informació han presentat al Principat han estat Espanya i França, amb quatre cadascun, seguits de Luxemburg i Mèxic amb tres peticions.
Inversió estrangera
Respecte a la inversió estrangera, durant el darrer any es va produir un decrement en les peticions efectuades sent molt inferior als anys anteriors, especialment respecte del període 2018-2019. També es va constatar que amb el temps el percentatge d’inversió estrangera es va estabilitzant de manera més lineal. Les persones analitzades en el marc de la inversió estrangera han, igualment, disminuït passant de 179 persones el 2019 a 66 persones el 2020. De les investigades durant el 2020 han estat a parts iguals físiques i jurídiques.