PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS critica a l’Executiu per la seva «submissió» a la Generalitat

Els socialdemòcrates qualifiquen al Govern de «victimistes i populistes» per lamentar la decisió catalana

Per Laia Moliné

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general del PS Jordi Font, en la roda de premsa d’ahir.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general del PS Jordi Font, en la roda de premsa d’ahir. | PARTIT SOCIALDEMÒCRATA

El Partit Socialdemòcrata va criticar ahir en roda de premsa a l’Executiu per la seva «submissió» a la Generalitat després de totes les demandes d’assimilació al territori del sud. Segons el president del grup parlamentari, Pere López, aquest concepte «d’assimilació» és «un llenguatge de submissió i erroni» ja que el que «Andorra necessita» no és que «ningú l’assimili» sinó «fer valer els acords internacionals i les relacions exteriors». En aquest sentit, López va reiterar que per tal de defensar de manera efectiva els «interessos del nostre país», el Govern «va errat en els interlocutors». Així doncs, el president del grup parlamentari va recordar que «hi ha hagut moltes reunions i intents de pressió a l’alcalde de la Seu», la qual cosa segons el PS és inacceptable perquè «el cap de Govern ha de dialogar amb algú del seu mateix rang» si el que es vol aconseguir és una decisió positiva per al Principat. El conseller general socialdemòcrata, Jordi Font, va afegir que sembla del tot «irreal» o de «còmic» que els espanyols envien al Rei d’Espanya en visita «semioficial» i per un altre costat, «els comtes de Barcelona prohibeixen als súbdits catalans venir a Andorra» i que, per tant, «potser les relacions internacionals del Govern no són tant bones». Tanmateix, Font va explicar que més enllà de les relacions internacionals, que Govern no les realitza amb «el diàleg i la proximitat» necessàries, cal destacar que «sembla» que la decisió del govern català no s’ha pres per motius sanitaris perquè «si som un perill sanitari com és que els súbdits espanyols venen cada dia a treballar i ningú diu res?».

En relació amb la decisió presa per Catalunya de no obrir la mobilitat amb el Principat, López va manifestar que «l’actitud entre victimista i populista de l’Executiu» en les seves «queixes a les xarxes socials» no és quelcom que «els andorrans esperem del nostre Govern». En opinió del president del grup parlamentari el que «cal és una defensa dels interessos per vies diplomàtiques» i que «lamentar-se és una actitud impròpia», ja que un cop la decisió està presa no hi ha marxa enrere.

Per un altre costat, els consellers generals també han fet èmfasi en el fet que l’Executiu «no ens ha escoltat» per tal de col·laborar i sumar en les converses amb l’exterior. «Ens hem posat a disposició del Govern per treballar a l’exterior, però a canvi hem rebut nerviosisme i gelosia», segons López. Pel que fa a la capacitat d’interlocució amb els països veïns, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va argumentar que ells en tenen i que «els resultats estan a la vista de tothom» però que no han volgut mai «suplantar l’acció del Govern» i, tot i tenir converses amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no fa gaires setmanes no han volgut prendre part, ja que seria un «acte d’insubmissió». Per tant, l’oferta de col·laboració internacional es va posar sobre la taula, però va ser rebutjada, segons el PS.

En aquesta línia els socialdemòcrates es van mostrar preocupats per una situació que sembla no tenir punt final com és la mobilitat amb el veí del sud per a l’arribada de turistes al Principat. López va ressaltar que «la protecció del nostre teixit productiu i de l’economia» es troba en dubte per «la incapacitat del nostre Govern i la seva manca de bones relacions internacionals» i que, en cas de seguir així, «després de la Setmana Santa es tornarà a reproduir la situació de la inexistent activitat econòmica en el nostre territori». En definitiva, el PS augura que les conseqüències econòmiques «seran majúscules», que pressupostàriament arriben «moments molt complicats de gestionar» i aquesta «feblesa» de cara l’exterior «no ens ajuda». Tot seguit Font va demanar a l’Executiu que «es comenci a posar les piles i tranquil·litzi a l’opinió pública». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT