PUBLICITAT

Les estacions meteorològiques, a la base de dades mundial

Per El Periòdic

Cartell del Dia Mundial.
Cartell del Dia Mundial. | Govern d\'Andorra

El Servei Meteorològic Nacional ha inscrit a la base de dades de l’Organització Mundial de la Meteorologia (OMM) Observing Siystems Capability Analysis and Review Tool (Oscar) les 22 estacions meteorològiques del país. Amb aquest pas, les dades registrades a les estacions podran ser consultades per tots els serveis meteorològics d’arreu del món, tal com informen des del Govern.
Entre el total d’estacions que han ingressat a la base de dades, destaquen tres centrals que contenen un històric de dades molt important i gairebé únic als Pirineus. Són les centrals ubicades a la central de FEDA, Engolasters i Ransol. Van ser instal·lades per FHASA l’any 1934. De fet, i degut a l’antiguitat de les estacions, actualment l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic està treballant conjuntament amb FEDA per poder presentar-les a l’OMM i que puguin ser reconegudes com a estacions centenàries.
Inicialment, en les tres estacions es recollien les dades de forma manual i diària (pluviometria, temperatura i gruix de la neu). Actualment, i des de l’any 2002, aquestes estacions es van automatitzar amb una adquisició de les dades minutal, i afegint nous paràmetres com el vent, la humitat, la pressió atmosfèrica i la insolació, adaptant-se als protocols de mesura de les altres dinou estacions meteorològiques automàtiques en funcionament en tot el país, i cobrint totes les cotes d’interès del Principat. Les dades recollides, i ara comparties amb l’OMM, permeten a FEDA realitzar les previsions de consum energètic a Andorra de manera més acurada.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT