PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra reprèn la vacunació amb AstraZeneca a partir del dilluns

Benazet demana «molta cura» de cara a les interaccions socials pel repunt de la incidència

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern ha decidit reprendre l’administració dels vaccins d’AstraZeneca. Així ho va confirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va indicar que es tracta d’una decisió acordada dins del Comitè Tècnic de la Covid, i tenint en compte els veredictes favorables al voltant del fàrmac per part tant de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com de l’Agència Europea del Medicament (EMA). D’aquesta manera, les prop de 160 dosis que resten seran inoculades a partir del dilluns vinent, complementant les també poques unitats restants de la proporció que ara s’ha administrat de Pfizer. «Es resol que AstraZeneca és molt segura, molt efectiva, i que el que està fent és salvar persones de caure malaltes, o fins i tot de perdre la vida», va sentenciar el ministre.

En aquest sentit, Benazet va explicar que fins ahir, s’havien administrat un total de 9.288 vacunes, de les quals 8.018 corresponien a primeres dosis. Així, comptant els vials restants, el ministre va calcular que «ens permeten arribar a les prop de 8.200 persones vacunades amb una dosi» els dies vinents, i va posar en relleu que «estem satisfets del ritme de vacunació, que ja sobrepassa el 10% de la població», a la vegada que va destacar que «les hem utilitzat de forma quirúrgica en la població que més ens interessa immunitzar».

El titular de Salut també va recordar que pròximament han d’arribar al país més vaccins per seguir alimentant la campanya de vacunació. En concret, el Principat hauria de rebre 9.900 dosis del fàrmac d’Oxford per part de Covax i 3.000 més des de França, i també 5.800 dosis de Pfizer provinents d’Espanya. En definitiva, unes partides per tenir un abril i maig molt actiu pel que fa a la vacunació, i que podrien arribar a protegir les persones «a partir de 55 o 60 anys».

Prudència pel rebrot

Aquesta decisió va arribar en un context de creixement epidemiològic, fruit de tres elements: els brots, les vacances de Carnaval i el relaxament de la població. «Demanem molta cura i precaució en un moment que és delicat perquè ens estem vacunant», i als vaccinats en especial «que es guardin de les relacions socials almenys durant tres setmanes», va insistir Benazet. Així mateix, va recalcar que «estem veient un repunt general a tot Europa i els epidemiòlegs també ho indiquen: sense aixecar les restriccions, quan les dades milloren, tothom es relaxa». I és que el titular de Salut va recordar que «el tipus de comportament social és el que ha provocat el brot d’Arinsal, que ja s’ha estès per tota Andorra». En aquest sentit, ja hi havia 67 positius per aquest brot i 49 més pel de Grandvalira. 

Seguint amb l’actualització epidemiològica, Benazet va indicar que s’havien detectat 38 casos nous, elevant el total d’infectats als 11.431. Els actius van créixer i se situaven en 393, dels quals 17 estaven hospitalitzats: 12 a planta i cinc a l’UCI, tots ventilats. Sobre la població escolar, hi havia 19 aules en vigilància activa i 29 de passiva. A més, Benazet va assegurar que el cribratge escolar «està funcionant» perquè permet no aïllar tantes aules al complet i perquè també serveix de control de contagis a les famílies i de la societat en general. No obstant això, no hi ha cap forma de blindar les aules, i hi ha centres com l’escola andorrana de Santa Coloma on s’han hagut d’incrementar les mesures de protecció perquè hi ha set aules afectades. Per cloure l’actualització, el ministre va reportar un total de 10.925 altes i 113 defuncions.

Finalment, Benazet va aprofitar la compareixença per desmentir algunes publicacions relatives a la mobilitat amb Catalunya, i va deixar palès que fins passada la Pasqua, no es podrà prendre una decisió que permeti els residents d’ambdós indrets desplaçar-se entre territoris. I per això, fins a nou avís, els residents del Principat només poden anar fins als límits de la comarca de l’Alt Urgell. A més, l’ampliació de la mobilitat restarà condicionada a les restriccions establertes en cada moment. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT