PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Ajudar als altres i ser solidari està més present avui que abans de la Covid»

Entrevista al Director d'Unicef Andorra, Albert Mora

Per Laia Moliné

El nou director d'Unicef Andorra, Albert Mora
El nou director d'Unicef Andorra, Albert Mora | UNICEF Andorra

El nou director d’Unicef Andorra, Albert Mora, llicenciat en ciències econòmiques i amb un diploma d’Estudis Avançats en Organització d’Empreses, ens parla de la seva arribada a l’entitat benèfica i de com afronta el nou càrrec prenent relleu a Marta Alberch.

–Com descriuria el procés fins arribar a director? Quin ha estat el camí?
–Després que Marta Alberch decidís no seguir, es va dur a terme tot un procés de selecció que va ser encarregat a una consultoria de recursos humans del país, Gamma Management. Aleshores, em vaig presentar i vaig tenir la sort de ser escollit entre els candidats. Així doncs, vull agrair a la meva predecessora, Marta Alberch, totes les facilitats que ha donat per la meva incorporació, i vull reconèixer la gran tasca feta en els seus onze anys en la direcció del Comitè d’Andorra. També vull destacar la gran feina que ha fet la junta directiva, presidida per la  Laura Álvarez.

–Què destacaria de la seva predecessora?
–La Marta ha estat vint-i-cinc anys vinculada a Unicef Andorra, primer com a sòcia, després quatre anys a la junta i, finalment, onze anys com a directora. És un compromís de tota una vida envers la defensa i la promoció dels drets dels infants:  a la salut, l’educació i la protecció arreu del món. Jo voldria reconèixer tota la feina de sensibilització que ha impulsat a escala local, a Andorra. Ha iniciat i consolidat relacions entre organitzacions públiques i privades, entre els mitjans de comunicació i membres de la societat andorrana vers la causa d’Unicef.

–Quins són els seus objectius d’ara endavant?
–Els meus objectius se centren a consolidar tota aquesta tasca feta anteriorment i ampliar la base de donants, empreses i socis. De la mateixa manera vull reforçar la presència de l’organització a les xarxes socials i potenciar encara més la tasca de sensibilització en l’àmbit local.
 
–Creu que la pandèmia afectarà en la seva nova tasca?

–La pandèmia ha augmentat el coneixement que el benestar individual passa per la millora del benestar col·lectiu. Ajudar als altres i ser solidari està molt més present avui que abans la Covid. Estic segur que això serà una ajuda a l’hora de mobilitzar als nostres donants. També crec que ha augmentat la sensibilitat de les empreses sobre la responsabilitat social que tenen en aquest escenari nou que estem vivint i estic convençut que voldran avançar cap a una major implicació en la societat.

–Quines són les prioritats d’Unicef?
–La Sra. Henrietta Fore, directora executiva d’Unicef a escala mundial va establir en la seva carta anual de 2021 les 5 prioritats d’actuació. En primer lloc, aconseguir que les vacunes siguin assequibles, estiguin disponibles i es reparteixin equitativament a tots els infants. En segon lloc, assegurar la inversió i l’acció per secundar i protegir la salut mental dels infants i joves. En tercer lloc, cal modernitzar el sistema educatiu per aconseguir un aprenentatge digital de qualitat, fomentant el bon ús de les eines digitals per tal d’eliminar la bretxa digital. En quart lloc, és necessari abordar la discriminació de qualsevol classe, assegurar-nos que cada infant tingui l’oportunitat de contribuir a la societat i que ningú es quedi enrere. En darrer lloc, és igualment essencial treballar amb governs, empreses i comunitats per augmentar l’accés a l’aigua potable, el sanejament i la higiene i tractar la degradació ambiental i el canvi climàtic.

– I en referència al treball a realitzar des d’Andorra?
–Pel que es refereix a la nostra tasca a Andorra, continuarem com fins ara, treballant estretament amb Govern i comuns amb l’objectiu  que el  Principat continuï essent país amic de la infància, on totes les seves parròquies tenen la certificació de Ciutats Amigues de la Infància, tallers de sensibilització a les escoles sobre els Drets de la Infància, i reforçar iniciatives com l’Informe anual de l’Observatori de la Infància.

– Vol destacar algun projecte en l’àmbit internacional?
–Volem potenciar la captació de donacions per finançar els programes que fa Unicef a Zàmbia on es promouen bones pràctiques de criança en termes de bona nutrició, salut, cura responsable, aprenentatge a través del joc juntament amb l’alfabetització d’adults, a la República Centreafricana, on es procura la protecció i el benestar psicològic de 1.000 infants alliberats de les forces i grups armats i al Bhutan, que està enfocat en treballar l’educació inclusiva de qualitat per als infants amb discapacitat del país.

–Què suposa a escala personal el seu nou càrrec? Quines són les seves motivacions?
–És un repte nou i motivador per a mi. Jo estic encantat de poder participar professionalment en el tercer sector, on podré aportar la sensibilitat social que ja vaig desenvolupar en projectes empresarials anteriors i conjugar-ho amb el que sempre he fet com a directiu, com la gestió de resultats i d’equips i el desenvolupament de competències. Abans em dedicava a la consultoria empresarial i he ocupat diverses posicions directives en companyies internacionals.

–Participava amb Unicef anteriorment? Com ho feia?
–Tot i que no he format part del Comitè d’Unicef Andorra fins ara, sempre he seguit la seva tasca de prop a partir de les seves notícies a premsa i els seus canals digitals. He estat membre fundador de l’Associació Lírica d’Andorra i vaig ser també membre de la Junta de l’Apa del Lycée Comte de Foix. El món associatiu no em resulta desconegut i és un entorn on sempre m’he sentit molt còmode, ja que compartim els mateixos valors: la solidaritat i la cooperació voluntària.

–Pot avançar-nos alguna nova iniciativa?
– Aviat es podrà veure als comerços d’Andorra una forma innovadora de fer-se soci i sòcia d’Unicef des del telèfon mòbil. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT