PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Moles agraeix a la UE l’acceptació de les especificitats de FEDA

L’entitat considera que el mecanisme de seguiment europeu els farà millorar

Per Laia Moliné

El director general de FEDA, Albert Moles.
El director general de FEDA, Albert Moles. | SERGI PÉREZ

El director general de FEDA, Albert Moles, va mostrar-se satisfet perquè s’ha arribat a un preacord, en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), perquè la companyia continuï sent l’operador principal al país. Així doncs, Moles va manifestar que «cal agrair a les parts negociadores que han estat molt pragmàtiques i realistes i han primat la voluntat de la directiva de protegir al consumidor per sobre del redactat d’aquesta», que està més orientat a «grans països i grans empreses» que no a territoris de petita dimensió com el Principat. En aquesta línia va considerar com un «èxit» que des de la UE s’hagin entès les especificitats d’Andorra, ja que «teníem més a perdre que a guanyar».

Les pèrdues, segons el director general de FEDA serien en temes de «preus, competitivitat i altres accessos». És d’aquesta manera perquè en «un país que no té producció o que en té poca», com és el cas del Principat, «no és evident que les economies d’escala grans funcionin». En un mercat petit no és evident que hi hagi tanta competència perquè s’acaba encarint el preu i de retruc afecta la qualitat del servei, segons Moles. Per aquest motiu, el director general de FEDA, considera que la UE ha passat per sobre de l’articulat del text i ha volgut assegurar «l’esperit» d’aquest que no és altre que «la protecció del consumidor». Aleshores, Moles va manifestar que l’objectiu de la directiva no «és competir per competir sinó per millorar la qualitat i el servei en moltes coses». També va afegir que seria estrany que pogués arribar a Andorra un altre operador, perquè «al final la xarxa és la que és» i «hauria d’agafar l’energia dels països veïns» la qual cosa comporta uns costos associats a la construcció de centrals i altres que no són «evidents» i que suposen un «encariment en el preu final» i de «la qualitat del servei».

D’altra banda, el preacord amb la UE estipula l’establiment d’un mecanisme de seguiment que permetrà valorar-ne el manteniment de FEDA com a únic operador al llarg del temps. En aquesta qüestió Moles, que va reconèixer no saber encara quin serà el format i la periodicitat d’aquest, va estimar com a «tranquil·litzador» aquesta mena «d’auditories» que es realitzaran. El director general va explicar que «no tenen por que vinguin a descobrir res» sinó que serà de gran ajuda i servirà per a millorar els serveis. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT