Escaldes-Engordany
L’Executiu alerta dels riscos que presenta la llei d’actius digitals
Creu que el text andorrà no s’ha d’allunyar de les normes europees
El Govern creu que la proposició de llei presentada dels grups parlamentaris Demòcrata, Liberal i Ciutadans Compromesos, al voltant dels actius digitals s’ha de legislar amb molta cura. A través d’un pronunciament al butlletí del Consell General i en declaracions durant la compareixença posterior al Consell de Ministres del ministre Portaveu, Eric Jover, l’Executiu es va mostrar favorable al desenvolupament del text, considerant que es tracta «d’un pas més a la innovació i a la diversificació econòmica», però alerta que ha «observat mancances o punts crítics», com passa en altres països que estan treballant en la matèria. En aquest sentit, el Govern recalca que «cal ser contundents identificant que la temàtica objecte de la norma no és innòcua» i «presenta una sèrie de riscos que caldrà matisar durant el mateix treball parlamentari». Uns riscos que poden correspondre’s al blanqueig de capital, per exemple.
Cal tenir en compte que aquesta opinió, segons va compartir Jover, no és només del Govern sinó que també l’han exposat organismes internacionals reconeguts com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Central Europeu (BCE).
Així mateix, l’Executiu també va exposar que «la fàcil accessibilitat als actius digitals per part dels inversors també representa un risc», i per aquest motiu va apuntar que cal fer prevaler especialment la «protecció del consumidor» al respecte. Per això, van suggerir ampliar els treballs sobre la supervisió dels inversors a efectes d’oferir-los aquesta protecció, contemplant que es tracta «d’uns actius financers que poden ser d’una gran complexitat».
D’altra banda, en el text de resposta del Govern, també van trobar oportú que la norma andorrana «en un camp tan sensible, no s’allunyi dels estàndards internacionals, quan existeixen esborranys normatius que s’estan desenvolupant en el nostre entorn proper». En concret, l’Executiu va fer menció específica del reglament europeu sobre mercats en criptoactius (MiCA), que regularà aquesta tipologia d’actius actualment en fase de proposta.
En definitiva, l’Executiu vol treballar per obtenir una legislació sòlida, reconeixent aquest element com «una clara oportunitat de legislar en un àmbit nou i en constant desenvolupament», i identificant els actius digitals i la seva gestió «com un àmbit econòmic amb un creixement, ja no potencial sinó real», i on «es combinen la innovació tecnològica i la financera». Una oportunitat encara més prioritària tenint en compte l’aposta per la diversificació econòmica i impuls de la digitalització del Govern.