PUBLICITAT

Andorra la Vella

Benazet admet «cert descontrol» dels contagis vinculats a Arinsal

L’OMS considera que no hi ha motius suficients per suspendre la vacunació amb AstraZeneca

Per Lídia López

Joan Martínez Benazet i Jordi Font se saluden a l’inici de la sessió de la Comissió Legislativa de Sanitat.
Joan Martínez Benazet i Jordi Font se saluden a l’inici de la sessió de la Comissió Legislativa de Sanitat. | Consell General / Eduard Comellas

El Ministeri de Salut admet que està preocupat per la tendència dels darrers dies de la Covid-19. Segons el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, hi ha dos elements que, si bé no són alarmants, els genera neguit: la Ro, que se situava en 1,26; i el fet que s’ha incrementat el percentatge de positivitat dels tests. I, coincidint amb la valoració feta la jornada anterior per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, Benazet va apuntar a dos fets causants d’aquesta situació: l’increment de les relacions socials per Carnaval i un «cert descontrol» del brot d’Arinsal. «És una pena perquè estàvem en un moment molt bo», va dir el ministre, que també va recordar que el brot d’Encamp a l’octubre, i que va fer disparar les dades epidemiològiques globals, va ser precisament fruit d’interaccions socials insegures. Sigui com sigui, Benazet va fer una lectura positiva del fet que el brot no estava tenint un impacte considerable en el sistema sanitari.

Aquestes declaracions van ser en el marc de la Comissió Legislativa de Sanitat celebrada ahir, i on el ministre va aprofitar per exposar als consellers generals la decisió d’ajornar la vacunació amb AstraZeneca al Principat, recalcant que es tracta d’una mesura presa «per prudència», i a l’espera del pronunciament que demà ha de fer l’Agència Europea del Medicament (EMA) al respecte. Una postura que, a priori, podria ser favorable al fàrmac d’Oxford perquè, segons va declarar ahir la directora de l’EMA, Emer Cooke, no hi ha proves contundents que la causa dels episodis tromboembòlics siguin per la vacuna, i es va mostrar «fermament convençuda» que «els avantatges són majors que els riscos». En una línia similar, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també va fer un pronunciament en contra de l’aturada de la vacunació, i va assegurar que «no hi ha motius de pànic». En definitiva, una opinió que també compartia el ministre, que va reconèixer que «com a metge, trobo que no hi ha suficients motius per suspendre la vacunació», i va compartir que «si els 17 milions de persones que s’han vacunat no ho haguéssin fet, haurien pogut suposar 25.000 defuncions pel virus». Per tot, va reiterar el missatge de tranquil·litat a les persones que se’ls ha administrat aquest vaccí. «Estic feliç d’haver-me vacunat», va dir Benazet. A més, també va explicar que l’Executiu està en contacte amb farmacèutiques perquè, tan aviat com l’OMS aixequi l’estat de pandèmia mundial, es liberalitzarà la venda i es podran obtenir més dosis.

Finalment, pel que fa al passaport immunitari i preguntat per la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, el titular de Salut va indicar que hi ha una voluntat en l’àmbit europeu de tenir en marxa aquesta eina al maig. El ministre va confirmar que el Govern està «en contacte amb la UE perquè la nostra eina tingui els requeriments», i que la intenció és utilitzar l’aplicació de la carpeta personal que estarà annexada a la història clínica compartida, si bé inicialment, se centraria únicament en els elements de la Covid: situació de la vacunació, proves TMA, tests serològics, etc. Però va destacar que el concepte del passaport està en una fase «embrionària» i no és descartable que inicialment s’opti per una solució en paper.

Reobren les cases pairals

Aprofitant les preguntes dels consellers durant la comissió, el titular de Salut va anunciar que el Govern té previst permetre l’obertura de les cases pairals a partir de l’1 d’abril. Una decisió que es plasmaria per via decret que s’hauria d’aprovar la setmana vinent i que s’ha pres juntament amb la Federació de Gent Gran. Es tractaria d’una reobertura progressiva a les persones que ja hagin rebut la vacuna, si bé va apuntar que no hi haurà cap registre al respecte, només es faria la comprovació. 

Ingressen cinc persones a l’hospital en la darrera jornada

El Govern va informar ahir de l’ingrés de cinc persones més a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell a causa de la Covid-19. En concret, es trobaven a la planta destinada a aquests pacients, que sumava 11 persones. Així, afegits als sis ingressats a l’UCI –quatre d’ells amb ventilació mecànica–, el total d’hospitalitzats al centre era ahir de 17 persones. En relació amb la resta de dades sanitàries, ahir es van detectar 30 nous positius d’un total d’11.319 infectats al Principat el darrer any, dels quals 345 eren actius en la malaltia. D’altra banda, es van sumar 31 altes fins a les 10.861 i es va mantenir la xifra de defuncions en 113. Pel que fa a la campanya de vacunació, el Govern va indicar que durant el dilluns es van administrar 484 vacunes. Finalment, sobre la població escolar, hi havia 21 aules en vigilància activa – nou de total i 12 de parcial–, i 19 classes estaven en règim de vigilància passiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT