PUBLICITAT

Preparats per combatre el transport d'armes

  • Andorra introdueix les mesures de seguretat de control de mercaderies de la UE, i no com a tercer país, per evitar atemptats
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un agent de duana controla la mercaderia d'un vehicle Foto: S.F.G.

L'11-S va marcar un abans i un després en molts vessants de les polítiques de cada govern, i sobretot en allò que s'anomena la seguretat dels països per tal d'evitar més atemptats terroristes que burlen tots els dispositius aplicats. La Unió Europea i els Estats Units van acordar prendre noves mesures de seguretat per tal d'impedir que mitjançant el transport de mercaderies s'introdueixin armes als seus territoris.

Una de les mesures que contempla el nou reglament és que les mercaderies que s'hagin d'introduir als països comunitaris han de presentar uns documents previs que continguin tota la informació de la mercaderia, dues hores abans de passar per la duana. Aquest reglament, que pretén assegurar un temps per poder gestionar les corresponents mesures de seguretat, era si es pot dir contraproduent per al Principat ja que es troba ubicat entre dos països comunitaris i per tant el filtre que hagi pogut tenir la mercaderia ja ho ha fet Espanya o França, en aquest cas. Finalment, i després d'anys de negociació, Andorra ha aconseguit participar com un membre més de la UE, i no com un país tercer, d'aquest nou marc legal en matèria de seguretat contra els atemptats terroristes.

Segons explica Raul Bartolí de la Duana Andorrana, des d'Andorra s'ha treballat pequè aquest reglament no fos d'aplicació com a país tercer sinó com a comunitari, «i ens van posar la condició d'aplicar les mateixes mesures de seguretat que els països de la UE», va explicar.

Aquest nou reglament en matèria de seguretat té com a finalitat desenvolupar tota la normativa en matèria de gestió de riscos, desenvolupar la figura de l'operador econòmic autoritzat i desenvolupar els obligacions dels operadors que importen i exporten mercaderia i subjectes a la presentació d'una declaració sumària d'entrada o de sortida del territori duaner del Principat.

Les autoritats duaneres, segons marca en el primer article del reglament, han de dur a terme una gestió de riscos per distingir entre els diferents nivells de risc de les mercaderies subjectes a control o supervisió duaners i per determinar si és necessari realitzar controls duaners específics de les mercaderies.

Els àmbits prioritaris de control abasten determinades destinacions duaneres, tipus de mercaderies, itineraris comercials, mètodes de transport o operadors econòmics que han d'estar subjectes durant un període determinat a uns nivells d'anàlisi més elevats de riscos i controls duaners. Quan els controls resultin d'informació rebuda per part de països tercers amb els quals s'han signat acords, l'aplicació d'anàlisi de riscos ha de garantir nivells equivalents de control duaner, en criteris i normes de risc per a la selecció de les mercaderies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT