PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els afectats pels brots d’Arinsal i Grandvalira s’enfilen al centenar

El registre per vacunar-se supera els 30.000 inscrits, i Mas anima a la gent que encara no ho ha fet

Per Lídia López

Helena Mas i Rosa Vidal, en un instant de la roda de premsa d’ahir.
Helena Mas i Rosa Vidal, en un instant de la roda de premsa d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va informar ahir que s’havien detectat 23 nous infectats per la Covid al Principat les darreres 24 hores, i ja sumaven 11.289 casos totals. Així ho va indicar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que tot i compartir que els actius van mantenir-se en la línia de la jornada anterior, amb 346, «ens trobem davant d’un petit repunt de xifres, a conseqüència de les vacances de Carnaval i dels brots».

En aquest sentit, Mas va exposar que el brot d’Arinsal acumulava 57 contagiats, tres més que el divendres, i el brot de Grandvalira es mantenia estabilitzat en els 41 casos. La responsable va reiterar que l’origen d’ambdós responen a interaccions socials fora de les normes actuals, i va indicar que «s’estan duent a terme els procediments oportuns» de cara a l’imposició dels expedients sancionadors escaients. A més, els hospitalitzats relacionats amb el cas d’Arinsal seguien sent els mateixos que divendres, un a planta i dos a l’UCI.

Seguint amb l’actualització de dades sanitàries,  la secretària d’Estat va exposar que els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell eren 12: sis a planta i sis a l’UCI, dels quals quatre requerien ventilació mecànica. I a la planta Covid del Cedre, seguia sense haver-hi cap padrí rebent tractament. Sobre la població escolar, hi havia vuit aules en vigilància activa total i 12 més de parcial, i les classes en vigilància passiva eren 21. Finalment, la xifra d’altes era de 10.795 persones, i 113 les defuncions. 

30.000 persones inscrites

En relació a la campanya de vacunació,  la cap d’àrea del Departament de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va exposar que fins ahir, s’havien administrat 8.363 dosis, de les quals 1.265 corresponen a segones puncions. De fet, la previsió abans de la decisió acordada pel Comitè Tècnic i Científic d’ajornar la vacunació amb el fàrmac d’AstraZeneca era d’esgotar les vacunes disponibles al Principat de cara a demà, i acabar aquest primer període de dispositiu amb reprogramacions d’algunes cites anul·lades.

Pel que fa a la incidència de les cancel·lacions, Vidal va assegurar que es tractava de casos comptats, i va afegir que «gent que desconfiï de la vacuna és mínima», recordant que «es tracta de persones que s’han inscrit per rebre-la». «Alguns potser han tingut por per la informació apareguda en els mitjans, però la població està informada i coneix que les vacunes són segures», va declarar la cap d’àrea.

Tot plegat es va produir el dia que  el registre per a la recepció del vaccí va arribar a les 30.000 persones inscrites, segons va compartir Mas, de les quals 4.706 són persones majors de 70 anys. «Ens congratula superar la xifra de 30.000 persones, però demanem que se segueixin inscrivint. És un pas fonamental i indispensable per optar a la vacunació», va recalcar Mas.

Encara pel que fa a la campanya, Vidal va recordar que el divendres, es va iniciar la fase 3, i en concret, al col·lectiu de persones de 65 a 69 anys. Tanmateix, també va enviar un missatge de tranquil·litat a les persones que, pel motiu que fos, formessin part d’un grup ja convocat i no s’haguéssin inscrit, assegurant que seran citats tan aviat com sigui possible i que en cap cas, passaran «a la cua» del registre. Per tot, el Ministeri de Salut manté la projecció pel que fa a la possibilitat d’arribar a l’estiu amb un 60% de la població immunitzada, entre vacunats i contagiats, i la secretària d’Estat va declarar que «els mesos vinents –abril i maig– seran els que nosaltres preveiem més forts en vacunació». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT