PUBLICITAT

Andorra la Vella

Suñé apel·la a la unitat política per superar la crisi econòmica i social

Tots els presidents dels grups parlamentaris, menys López, se sumen al discurs de la síndica

Per Laia Moliné

La síndica general, Roser Suñé, en el discurs del Dia de la Constitució.
La síndica general, Roser Suñé, en el discurs del Dia de la Constitució. | CONSELL GENERAL/EDUARD COMELLAS.
Montaner fa el darrer parlament com a presidenta de la delegació a l’assemblea de la francofonia

La síndica general, Roser Suñé, en el discurs de l’acte de celebració de la Constitució va apel·lar a la unitat política per superar la crisi econòmica i social derivada de la Covid-19 exposant que «per avançar units, el primer que cal corregir són les desigualtats». Així doncs, després d’afirmar que «ha estat un any molt difícil i dolorós per a tothom», va recordar a les víctimes de la pandèmia i va agrair la feina de tots els treballadors dels sectors essencials, memorant que «la corresponsabilitat és un valor clau per a la supervivència individual i col·lectiva». En la mateixa línia va evocar a les mesures que s’han hagut de prendre en l’àmbit econòmic, sanitari i social de caràcter urgent per poder fer front a la crisi i va manifestar que «tot això no és incompatible amb la mirada llarga, aquella que es projecta cap al futur». Aleshores, va afirmar que «la sacsejada que ha suposat la Covid-19 ens ha despertat del que era un somni» i ara «ens trobem amb el deure històric de pensar nous camins» i que en el futur pròxim «no s’ha de deixar ningú enrere».

D’altra banda, Suñé també va explicar que el deure de les institucions és «propiciar el diàleg» i va demanar que cal salvaguardar el sistema públic de salut, així com tenir en compte que la salut mental de les persones és quelcom que la pandèmia ha afectat i «que no podem ignorar» i serà necessari «mobilitzar recursos» per fer front a les necessitats derivades d’aquestes.

L’educació va ser un altre dels elements centrals del discurs de la síndica general que va reclamar «repensar alguns dels seus eixos» i «educar per a un món diferent», ja que el futur dels infants i els joves s’ha vist modificat amb la crisi del coronavirus. A més, Suñé va fer referència a les relacions multilaterals d’Andorra amb la Cimera Iberoamericana i la pròxima visita dels reis d’Espanya que seran «fites històriques». Per concloure el discurs, la síndica general va recordar l’excap de Govern Òscar Ribas i el va citar en les seves memòries on demanava «solidaritat i responsabilitat» com a única via per sortir de la crisi.

Després els diferents presidents dels grups parlamentaris i el cap de Govern, Xavier Espot, van oferir la seva visió de les paraules de la síndica general. En aquest sentit, el cap de l’Executiu va afegir-se a l’expressat per Suñé indicant que «a vegades, els polítics hem de trobar el mínim comú denominador per posar-nos d’acord, i en cas que no el trobem, intentar fer totes concessions per arribar a una posició d’acord on tothom ha de renunciar». Pel que fa al president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, va valorar el coronavirus com un punt d’inflexió «per debatre cap a on volem anar com a país» i va agrair a la síndica les seves reflexions «a les que sempre ens té acostumats». El president del Grup Parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, va voler manifestar el seu condol a totes les famílies que han estat víctimes del coronavirus i va recalcar que «la vacunació al país és la llum al final del túnel». El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va agrair la tasca de tot el personal que va treballar durant el confinament i va posar en relleu que «hem vist allò que no funcionava» i per tant s’ha creat la comissió Andorra Futur que «ha de començar a teixir aquesta Andorra de demà». En darrer lloc, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, va voler recordar que totes les mesures socials i econòmiques que s’han posat en marxa durant la Covid «s’han hagut d’improvisar per via legislativa perquè no existien» i que el context actual «ha evidenciat moltes qüestions que el nostre país havia ajornat o no havia volgut posar a l’agenda política», però que ja eren necessaris en el passat i ara «per fi estaran sobre la taula». 

Durant la tradicional sessió de la Constitució es van llegir els informes de les delegacions a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). El darrer va ser pronunciat per Carine Montaner que deixa la presidència després d’haver marxat de Terceravia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT