PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya ignora si la Generalitat vol deixar venir als catalans a Andorra

Els hotels i els allotjaments turístics també es mostren decebuts davant la decisió del Procicat

Per Laia Moliné

Retencions de cotxes al carrer de la Unió en una imatge d’arixiu.
Retencions de cotxes al carrer de la Unió en una imatge d’arixiu. | Maricel Blanch

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, va afirmar que no «té cap notícia» sobre que Catalunya hagi «comunicat» al govern espanyol la intenció de deixar passar als catalans cap a Andorra. El cap de Govern, Xavier Espot, va mostrar-se «decebut» després de la sessió ordinària del Consell General aquest dijous davant la decisió del Procicat d’aixecar el confinament comarcal però sense deixar venir turistes al Principat. Així doncs, el cap de l’Executiu va manifestar que l’origen d’aquesta resolució podria estar en «algun tema del govern espanyol» respecte «algun impediment vinculat al tancament de les autonomies». En aquest sentit, Ros va explicar que les competències en matèria de mobilitat es troben delegades a les comunitats autònomes i en el cas que aquestes qüestions afectin les fronteres exteriors, com entre Catalunya i Andorra, el que ha de fer la comunitat és «comunicar-ho al Ministeri d’Exteriors, al d’Interior i al de Sanitat» i aquest fet, segons Ros, no ha tingut lloc i, per tant, la Generalitat no ha mostrat la voluntat d’obrir el pas de Catalunya a Andorra. L’ambaixador va voler remarcar que «només s’ha de comunicar» que és el que es troba estipulat en el «decret 926/2020 en l’article 9.1» i que aquest segueix en vigor. Aleshores, el govern d’Espanya no seria el causant de la no obertura de Catalunya amb Andorra.
D’altra banda, Ros va voler recordar que els primers a assimilar al Principat amb el territori fronterer del sud va ser precisament l’executiu espanyol quan es va considerar a Andorra com a part de l’Alt Pirineu i l’Aran, ja que en aquells moments es parlava de «regions sanitàries». Però a l’octubre, amb la publicació del nou decret, aquestes competències van ser traslladades a les comunitats autònomes i, doncs, corresponia a Catalunya decidir sobre aquesta assimilació. La Generalitat va acceptar al Principat com a part de la comarca de l’Alt Urgell al novembre per uns dies, després altre cop per a les vacances de Nadal, i finalment el 8 de febrer d’aquest any es va tornar a concedir per part del Govern català.

Reaccions del sector hoteler/ Tant la Unió Hotelera (UHA) com l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT) qualifiquen la decisió del Procicat com a «decebedora», ja que tenien l’esperança de tenir alguns turistes durant aquests dies. El director de l’UHA, Jordi Pujol, va mostrar el seu desacord amb la resolució, ja que «fa dies que estem equiparats a l’Alt Urgell i quan ells recuperen la mobilitat interna sembla que ja no estiguem equiparats o que no serveixi per a nosaltres del que ells sí que poden gaudir». Així doncs, va reconèixer que ara de nou «és complicat» per revifar el sector, però que «no ens queda una altra». Tot i que no confien gaire que es recuperi la mobilitat per Setmana Santa des de l’UHA encara guarden alguna petita fe en què el Govern aconsegueixi resoldre quelcom.
Per la seva part, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, va explicar que el seu col·lectiu ja mira de cara l’estiu perquè «l’hivern ja fa temps que l’hem perdut». Però de nou també espera que les relacions exteriors augmentin i es pugui assegurar certa mobilitat entre territoris per poder subsistir. En aquesta línia, Ruiz va manifestar que «tenim totes les esperances posades en els dies vinents i tota la confiança en què el Govern farà tot el possible en ajudar-nos i poder rebre clients».
Llavors, totes dues patronals veuen com a «molt difícil» seguir amb tot tancat, ja que, tot i tenir l’assimilació amb França, «els turistes francesos que venen a Andorra no donen ni per treballar en un any normal», segons Pujol. Per un altre costat, Ruiz va assegurar que «no treballem pràcticament amb turistes francesos perquè la majoria venen al Pas de la Casa compren i retornen al seu país» i per tant, no pernocten al Principat. També recorden que realment s’ha pogut treballar «normal» durant un mes a l’estiu i fa un any que estan tancats, situació que fa molt complicat aguantar sense turistes gaire temps més. A aquest fet cal afegir que «els ERTOs fan que la situació sigui més suportable, però que si s’acaben tancarà més d’un 20% d’empreses», segons Ruiz. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT