PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet rebrà la vacuna «segura» d’AstraZeneca dilluns vinent

Catalunya retira 2.000 dosis sospitoses del vaccí anglosuec, tot i mantenir la campanya

Per Laia Moliné

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir. | SFGA/JAVILADOT
El brot d’Arinsal suma 56 contagiats, dos dels quals ingressats a l’UCI i un molt greu a planta

 

 

 

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per refermar la seva confiança en el vaccí d’AstraZeneca va manifestar que ell mateix el rebrà dilluns vinent. En aquest sentit, Benazet va explicar que «he rebut l’SMS que em diu que dilluns que ve em toca vacunar-me» i va afegir que ha suposat que li administraran la d’AstraZeneca perquè «per a la segona dosi tinc cita d’aquí a tres mesos». El ministre va expressar que està «encantat de rebre aquesta vacuna», que no té «cap dubte sobre la seva eficàcia» i que està «molt tranquil», ja que és «molt segura i potent». A més, Benazet va manifestar que el ministeri no s’ha plantejat aturar la inoculació d’aquest vaccí, com han fet altres països, ja que els estudis no mostren una prevalença de trombosis major entre les persones vacunades i les que no. El titular de Salut va indicar que «30 casos de cinc milions de vacunats és molt poc representatiu». En referència a aquesta preocupació sorgida entorn del vaccí anglosuec, la consellera general no adscrita Carine Montaner va entrar ahir a tràmit parlamentari una pregunta dirigida al Govern. El que Montaner demana és si l’Executiu estaria disposat a reconsiderar la seva posició sobre l’aturada de la injecció d’aquesta vacuna com a mesura de precaució. Cal afegir que Catalunya va retirar ahir el lot de vacunes d’AstraZeneca que presumptament tenen relació amb els casos de trombosi detectats a Dinamarca i Àustria, segons fonts de la Conselleria de Salut. Ja s’havien administrat 37.000 dosis d’AstraZeneca, amb l’excepció de les 2.000 que s’han retirat per prevenció fins que l’Agència Europea del Medicament tingui una conclusió. Benazet va confirmar que el lot de vaccins d’aquesta farmacèutica que van arribar al país no corresponen al defectuós.
D’altra banda, els brot d’Arinsal ja suma 56 contagis, dos dels quals es troben ingressats a l’UCI i un altre està a planta en situació «molt greu». En aquest brot «la traçabilitat és més difícil» a causa de «l’alt comportament social de les persones afectades» i, per tant, «molt possiblement veiem un augment dels casos en els dies vinents», va manifestar Benazet. Pel que fa al de Grandvalira ja són 41 els contagiats, però el ministre va explicar que aquest «sembla controlat», ja que els treballadors de l’Oficina Covid han pogut fer una «bona traçabilitat». El nivell d’afectació dels brots és diferent perquè en el del Tarter els contagiats són «més joves» que en el d’Arinsal que alguns ja es troben «en situació passiva de la vida laboral», va afegir el titular de Salut. Si bé davant d’aquests dos brots el ministre va recordar la necessitat de limitar els contactes socials.
Finalment, Benazet va manifestar que els estudis de les aigües residuals demostren com la soca de Wuhan s’està imposant a la britànica al Principat. 

Nou increment de la pressió hospitalària i en el nombre de persones amb la malaltia activa

 

 

 

El ministre va actualitzar les dades sanitàries i va reportar 33 nous casos positius respecte a les darreres 24 hores. Aleshores la xifra total de casos per coronavirus des de l’inici de la pandèmia és d’11.199. Per un altre costat ja s’han donat 10.754 altes, amb la qual cosa els casos actius augmenten de nou i se situen en 333, 14 persones més que el dia anterior, suposant un ritme menor en les altes que en els nous contagis. Els decessos segueixen mantenint-se estables en 112 i la unitat del Cedre segueix sense pacients. Pel que fa a la pressió hospitalària, hi ha hagut un augment de tres persones més a planta. Així doncs, són 15 els hospitalitzats, dels quals vuit es troben ingressats a planta i set a la Unitat de Cures Intensives (UCI), de les quals quatre amb ventilació mecànica. En referència a la població escolar, hi ha cinc aules sota vigilància activa total i unes altres 13 classes que es troben en parcial. La plataforma d’inscripció per a vacunar-se compta actualment amb 29.146 persones i ja s’han inoculat un total de 6.550 vacunes, de les quals 991 es van injectar dijous. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT