PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Vergés nega que els turistes catalans puguin venir a Andorra

Catalunya aixeca el confinament comarcal, sense tenir en compte l'assimilació del Principat amb l'Alt Urgell

Per El Periòdic

Un control dels Mossos d'Esquadra.
Un control dels Mossos d'Esquadra. | El Periòdico

Catalunya aixecarà el confinament comarcal a partir de dilluns que ve, 15 de març. La consellera de Salut, Alba Vergés, però, ha negat que els catalans puguin venir a Andorra i s'ha limitat a afirmar que la Generalitat manté "molt diàleg" amb el Govern i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, i ha recalcat que el relaxament del confinament correspon únicament a les comarques de l'autonomia. La consellera ha especificat que només es podrà entrar i sortir del Principat per motius laborals o de força major, sense fer cap referència a l'assimilació vigent amb l'Alt Urgell i la lliure mobilitat entre ambdós territoris.

Sàmper ha apuntat a primera hora, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que el Govern preveu certa «descompressió» per a Setmana Santa. Seran, ha advertit, mesures «lentes i curtes» per evitar rebrots. «Donarem aire, però no farem dos passos endavant per després fer dos passos enrere», ha assenyalat. 

Les mesures que s’aprovin per a Setmana Santa, no obstant això i segons El Periódico de Catalunya, estaran marcades per l’acordat ahir en la Interterritorial de Sanitat: no es podrà entrar ni sortir de les autonomies tret de cas de força major, toc de queda a les 23.00 hores, només reunions de convivents a les cases i en bars i restaurants, taules de quatre persones a l’interior i de sis a les terrasses. Aquestes mesures són d’obligat compliment, tot i que les comunitats poden ser més restrictives. Per exemple, Catalunya ja ha anunciat que mantindrà el toc de queda a les 22.00 hores.

Queda, doncs, descartat que pugui sortir de Catalunya per visitar familiars i pròxims com havia apuntat aquesta setmana la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Així d’explícita ha sigut la ministra de Sanitat, Carolina Darias: «Només es podrà viatjar per les qüestions essencials que preveu el decret d’alarma». 

A favor de relaxar les restriccions s’ha mostrat, una setmana més, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha tornat a defensar que és el moment de «donar aire» suavitzant limitacions, malgrat l’encara alta ocupació de les ucis. «500 llits són molts; ara bé, hem de donar aire perquè la ciutadania està esgotada. Si la finestra s’obre més o menys, això ja és decisió del Govern», puntualitzava aquesta setmana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT