PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Afers Socials crea un programa d’inclusió laboral per a joves en risc

El pla s’adreça a persones d’entre 16 i 25 anys, amb la finalitat d’acompanyar-los cap a un treball digne

Per Lídia López

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, durant la seva compareixença d’ahir.
El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va aprovar ahir el Programa d’inclusió sociolaboral per a adolescents i joves en situació de risc, promogut des del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. Segons va exposar el titular de la cartera, Víctor Filloy, el pla té com a objectiu principal potenciar l’ocupació de joves d’entre 16 i 25 anys com a via d’integració social, en els casos que per situacions personals i familiars, culminen en una desmotivació de la persona. «Són joves sense pautes pel dia a dia perquè no tenen una activitat diària, i això els fa entrar en un cercle viciós», va puntualitzar Filloy, que també va detallar que es tractava «d’una qüestió molt demandada per les associacions», i que, finalment, vol «afavorir una transició a un treball digne».

D’aquesta manera, el reglament s’adreça exclusivament a nois i noies que hagin acabat l’educació secundària obligatòria o hagin abandonat l’escolarització i es trobin amb dificultats per trobar feina; que es trobin en seguiment d’alguna àrea i departament que atenen joves i adolescents en situació de risc; i que hagin estat incapaços de mantenir una ocupació laboral estable de forma ininterrompuda durant sis mesos.

És a dir, mitjançant aquesta acció, el ministeri pretén, d’una banda, garantir la formació laboral dels usuaris per dotar-los d’unes capacitats per al desenvolupament de les seves tasques; i de l’altra, que amb aquesta ocupació i activitat diària, la persona pugui progressar a una vida autònoma i de major qualitat. Així mateix, per a facilitar aquesta integració dels joves al lloc de treball, es nomenarà una persona que li faci la tutoria i seguiment individualitzat, i que també sigui l’encarregat de determinar les tasques més adients pel beneficiari, amb la voluntat de fer atractiva la feina al jove.

El Govern s’ocupa dels salaris

Entrant al detall de la contractació, el ministre va exposar que les entitats col·laboradores del programa estan obertes a pràcticament la totalitat: comuns, parapúbliques, societats públiques, associacions sense ànim de lucre, empreses privades... Així, els requisits que se’ls demana són que puguin garantir el procés d’aprenentatge per a la tasca a desenvolupar, que procurin una bona inclusió en l’equip de treball, i que valorin seriosament la possibilitat de consolidar el lloc de treball al termini del programa. Un període durant el qual, serà el Govern qui s’ocuparà de pagar la retribució econòmica dels participants, corresponent al salari mínim, i també la seva cotització a la CASS. En aquest sentit, també s’ha previst que els joves siguin contractats amb jornades de 20 a 30 hores setmanals.

Aquest programa no és completament nou, sinó que formalitza una prova pilot iniciada al novembre, que va permetre vuit insersions laborals. Per això, tal com va detallar Filloy, des del ministeri es fa seguiment de 275 joves, però n’hi ha 55 que serien potencialment susceptibles de ser inclosos en aquest pla. A més, el titular d’Afer Socials va exposar que s’ha previst una partida inicial de 58.000 euros revisable en funció de les necessitats. «Creiem que el programa pot donar una resposta positiva», va compartir el ministre.

En definitiva, el Govern espera que el programa complementi els ja existents per acompanyar als joves en la seva autonomia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT