PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ubach explica a la comissió com es desenvoluparà la Cimera a l’abril

El format permetrà que quatre Estats tinguin representació presencial

Per El Periòdic

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ahir. | SFGA/JAVILADOT

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir amb els membres de la Comissió Legislativa de Política Exterior per a informar-los sobre els preparatius per a la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern que el Principat acollirà el 21 d’abril. Ubach els va reiterar que «serà híbrida» i que s’ha convidat els països que formen la troika, és a dir Guatemala i República Dominicana (l’anterior presidència i la futura), i també a Espanya i Portugal, «com a països veïns d’Andorra». La confirmació, tant d’aquests països que han de participar de manera presencial com de la resta d’Estats que ho faran telemàticament, encara no ha tingut lloc, va destacar Ubach, que va incidir en què tant ella com el cap de Govern estan mantenint els contactes necessaris per acabar de tancar aquesta participació.

En la reunió mantinguda amb els parlamentaris, Ubach també va aprofitar «per fer una mica de balanç» del treball realitzar el 2020 i del seguit de reunions que es van mantenir de manera telemàtica. La ministra va ressaltar que totes van cloure amb una declaració «consensuada entre els membres de la conferència iberoamericana», un fet «important dins l’exercici de tenir i ostentar la presidència». A més, va afegir que aquestes declaracions permetran elaborar la final que els caps d’Estat i de govern han d’aprovar el 21 d’abril. Ubach va valorar que el fet que el Principat hagi ostentat la presidència de la conferència iberoamericana durant un període de més de dos anys sent «la més llarga de totes», ha estat «una experiència positiva en el sentit que ha permès treballar amb tots els països i tenir contactes molt més estrets» amb la comunitat iberoamericana.
La ministra d’Exteriors també va destacar el fet que Andorra hagi sabut readaptar l’agenda que hi havia prevista per a les reunions presencials i haver-les fet de manera telemàtica, i va explicar que això suposat una adaptació ja que «negociar de manera telemàtica és un exercici una mica més complex». De totes maneres, va valorar positivament que s’hagin pogut estrènyer lligams amb els països membres de la conferència iberoamericana.

A l’espera que els Estats confirmin la seva assistència la ministra va indicar que «si va bé» prendran part de manera presencial a la trobada Andorra, Espanya, Portugal, Guatemala, la República Dominicana i la Secretaria General Iberoamericana i la resta de països (la conferència està integrada per 22 estats) es connectarien de manera telemàtica, com ho han fet en les diferents reunions preparatòries que han tingut lloc el 2020 i que han tractat temes com l’educació, el medi ambiental, la innovació o la reforma de l’administració i que van cloure el 30 de novembre amb la trobada de representants d’afers exteriors. En totes elles han pres part altes autoritats o ministres dels diferents països. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT