PUBLICITAT

«Portarem el Congrés Mundial de Penyes a Andorra el més aviat possible»

Entrevista a Víctor Font, candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona

Per Natàlia Mena

Víctor Font, candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona
Víctor Font, candidat a la presidència del Futbol Club Barcelona

El candidat a la Presidència del Barça Víctor Font concedeix a EL PERIÒDIC la seva última entrevista, abans de les eleccions de demà diumenge, que prometen ser renyides i on el club es juga no només el seu futur, sinó també la credibilitat de la institució, que ha quedat molt malmesa pels darrers esdeveniments que han envoltat l’anterior junta directiva.
L’equip de Sí al Futur, es mostra confiat en que el seu projecte, és guanyador i és el que ara necessita el Barça.

–Com creu que afectarà el Barçagate a les eleccions d’aquest diumenge?
–Pel que fa al resultat electoral, és impossible de saber. En canvi, sí que sabem que es tracta d’un cas molt trist per a l’entitat i que la imatge de la institució torna a quedar malmesa. És un exemple més de la necessitat urgent de girar full i de canviar el model de Club, tal com nosaltres fa temps que proposem. Cal arreglar aquest problema estructural que arrosseguem des de fa dècades, perquè qui presideix el Club actua com el propietari amb mecanismes de control ineficients i comissions estatutàries formades per amics. Per això, és urgent tenir un model de Club transparent, amb mecanismes de control efectius i òrgans de representació independents, tal com nosaltres ens comprometem a implementar.

–Quina opinió té personalment respecte aquesta qüestió?
–Em referma en el que fa anys que Sí al futur diu: el Barça és un club propietat dels seus socis i sòcies, amb uns òrgans de governança i uns mecanismes de control, però no funcionen. És així de cru. Els d’ara han fet això i els d’abans espiaven directius. Els que fins ara han estat presidents actuen com a propietari únic, obvien els socis i les sòcies, i s’obliden de la transparència. Cal canviar el model de club. Per això diem que calen  foc nou i bon govern.

–Què els diria ara a aquells que no eren partidaris del procés de moció de censura?
–No es tracta de retreure res a ningú per molt que s’hagi demostrat que calia una moció de censura perquè el president Bartomeu i la seva junta directiva deixessin de governar el Club el més aviat possible. En canvi, a qui hem d’agrair el treball, l’esforç i la implicació és als grups d’opinió de socis que van liderar-la. Nosaltres els vam donar suport i vam estar al seu costat en la recollida de signatures, fet del qual estem orgullosos.

–Preveu que la participació sigui alta donada les circumstàncies actuals del club, té dades sobre això?
–Preveure l’índex de participació de diumenge és agosarat i més en situació de pandèmia. El meu desig és que hi participi el màxim nombre de socis i sòcies possible. 

–Han votat 20.000 socis per correu, és una bona xifra per començar o esperava més?
–És una xifra molt positiva i demostra la voluntat de la massa social de participar en les eleccions més importants de la història contemporània del Barça. És una llàstima que Joan Laporta s’amagués rere la lona i no volgués celebrar cap debat entre candidats mentre els socis i les sòcies exercien el dret a vot per via postal. També tenim clar és que la participació en aquests comicis hagués estat molt més elevada si s’hagués implementat el vot electrònic, tal com nosaltres proposem des de fa anys. Es tracta d’una eina segura, fiable i accessible a tothom que, en convivència amb el format presencial i per correu, hauria garantit l’exercici del dret de vot als socis i sòcies d’arreu del món i, per tant, hauria incrementat l’índex de participació de forma molt clara. 

–Laporta va partir com a favorit, perquè és el que va aconseguir més firmes, creu que pot superar-lo i guanyar?
–Sense cap mena de dubte. Existeix una bossa de prop de 35.000 votants que encara no han decidit en qui confiaran diumenge. Per tant, existeix un marge molt ampli perquè el nostre projecte guanyi a les urnes. 

–Ha presentat una junta directiva amb més presencia femenina, per a quan una presidenta del barça?
–Espero que no triguem gaire anys a veure-ho. Nosaltres impulsem el rol de la dona dins el Barça. Un dels pilars de la nostra candidatura és normalitzar el rol de la dona al Club en els àmbits esportiu, directiu i executiu. Esportivament, tenim un pla ambiciós per reforçar el futbol femení i crear equips femenins de totes les seccions. Al consell directiu, hi haurà més dones que mai, cinc: serem la directiva amb més dones de la història amb un nombre de conselleres equivalent al pes de les dones en la massa social del Club, un 30% aproximadament.

–Quin serà el futur Leo Messi si guanya vostè?
–Messi ens donarà una oportunitat si guanyem les eleccions, perquè tenim un projecte competitiu, amb gent capacitada i amb Xavi de pal de paller. Volem que Leo Messi acabi la seva carrera futbolística al Barça i que, quan això passi, continuï servint al Club des d’on pugui ser més útil per fer millor la institució arreu del món. Volem fer veure a Messi que la seva associació amb el Barça és estratègica i que va més enllà de la seva retirada.

–Ha afirmat en els darrers debats que si Xavi Hernàndez no era el manager general i entrenador vostè plegaria, ho manté?
–Davant dels intents de les altres candidatures de desvincular Xavi Hernández del nostre projecte esportiu, hem dit que si Xavi diu públicament que no té res a veure amb mi, em retiraria dels comicis abans de diumenge. Xavi és la nostra pedra angular del projecte esportiu i vindrà al Club si guanyem les eleccions. Que ningú en tingui cap dubte.

–La situació econòmica del club és molt complicada, vostè afirma que té un pla de xoc per als primers 100 dies, quins seran els eixos principals d’aquest?
–El nostre projecte va néixer fa anys i un dels riscos que vam identificar va ser que el Barça podria acabar convertint-se en SA. Tenim un pla per mantenir el Club en mans dels socis i les sòcies i assegurar que el Barça pot continuar guanyant Champions, perquè tenim la capacitat de generar recursos per sobre del que gastem. Tenim un pla clar per afrontar el curt termini, un pla de xoc per als propers sis mesos, reestructurant les despeses i refinançant el deute per aturar el cop. Amb aquesta reestructuració de despesa i amb un ingressos creixents, començarem a generar recursos per edificar el futur.

–Vostè i l’equip d’Andorra que li dona suport estan parlant per portar el Congrés Mundial de penyes al país. És així, com està aquest tema?
–És una proposta que estem treballant, perquè ens semblaria fantàstic i un orgull que Andorra acollís el Congrés Mundial de Penyes pels vincles que hi té amb el moviment penyístic. Voldríem que això fos realitat el més aviat possible en un futur immediat. 

–Que li diria al soci que encara no s’ha decidit, perquè apostés per la seva candidatura?
–Són les eleccions més importants de la història moderna del Barça. Tenim reptes esportius, econòmics i socials que determinaran el Barça dels propers anys. Des de fa set anys, nosaltres hem treballat el pla i l’equip per aconseguir que el Club es mantingui en mans dels seus socis i sòcies, mentre continua sent competitiu i guanyant Champions. Sabem què cal fer i qui ho ha de fer. A les darreres eleccions, molts socis i sòcies van votar Bartomeu enlluernats per un triplet i veiem ara que no ens ha anat gens bé. Que no torni a passar això diumenge amb el record d’un sextet de fa més de 10 anys. Deixem enrere l’estil presidencialista amb el qual s’han fet les coses en el passat i deixem de repetir fórmules del passat. Nosaltres som el canvi, som la garantia de futur, perquè creiem que per fer front als reptes que tenim davant, cal una transformació del model de gestió de club, nova gent, noves idees, noves maneres de fer. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT