Escaldes-Engordany
Andorra Telecom demanarà a la UE una adaptació pel ‘roaming’
L’entitat vol que l’acord d’associació contempli una excepció en l’aplicació del reglament europeu d’itinerància
El director de màrqueting i relació amb el client d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, va exposar que en l’acostament del Principat a la Unió Europea (UE) mitjançant l’acord d’associació la demanda de la companyia és «una adaptació en el roaming, en concret en el preu que ens cobrarem entre els operadors» i així els usuaris podran gaudir d’una itinerància gratuïta i Andorra Telecom mantindrà uns ingressos acceptables.
A Europa doncs, els clients tenen el roaming gratuït, però els operadors segueixen pagant aquesta itinerància per poder utilitzar la xarxa dels operadors de diferents països. La Comissió Europea va presentar la setmana passada la nova reglamentació sobre la itinerància que es començarà a aplicar a partir de juny del 2022, quan les normes actuals han de caducar, i aconsegueix donar resposta a les inquietuds dels operadors sobre aquesta qüestió. L’objectiu és millorar els serveis d’itinerància per als viatgers europeus i entre les novetats previstes es troben: la reducció dels preus per GB entre els operadors, el dret dels consumidors a tenir la mateixa qualitat de velocitat de la seva connexió de xarxa mòbil en l’estranger i a casa, oferir un accés més eficient als serveis d’emergència i l’augment de la consciència dels consumidors davant les possibles tarifes més altes per l’ús de serveis de valor afegit durant la itinerància. Respecte a la primera novetat cal explicar que fins ara els preus fixats entre operadors és de dos euros i mig el GB, el que suposa que quan una persona viatja a un altre país de la Unió Europea i utilitza les dades en itinerancia cada GB que gasta li costa al seu operador dos euros i mig. La nova legislació preveu una reducció progressiva d’aquests costos entre operadors fins al 2032 quan els operadors hauran de pagar un euro i mig el GB per poder oferir el roaming gratuït als seus clients.
En aquest assumpte és on Andorra Telecom veu la necessitat de demanar a la UE que, quan l’acord d’associació estigui vigent, no se’ls apliqui exactament els preus establerts en el roaming entre els operadors europeus. Es requerirà doncs una «petita excepció» i que «l’aplicació del servei d’itinerància gratuït» sigui de forma progressiva i no «immediata», és a dir, que el roaming gratuït pels clients andorrans no sigui immediat i que la companyia pugui seguir cobrant als altres operadors una quantitat major a un euro i mig per l’ús de la xarxa andorrana. Malgrat això Casadevall va indicar que «no estem en contra de fer desaparèixer el roaming pels nostres clients ni tampoc, evidentment, pels clients que venen de fora de la nostra xarxa». A més el portaveu d’Andorra Telecom va constatar que «ja tenim la meitat dels usuaris que d’una manera o altra gaudeixen del roaming mig-gratuït a Espanya, França i Portugal». Tot i que va reconèixer que són pocs països, s’està treballant perquè siguin més, però de moment són les «tres destinacions turístiques principals de la població», va manifestar Casadevall.
D’altra banda, ja s’ha manifestat molts cops des d’Andorra Telecom que l’única opció en l’acord amb la Unió és el manteniment de la companyia com a operador únic. La justificació resideix no únicament en el paper principal que juguen els seus ingressos en l’economia andorrana i els pressupostos de l’Estat, sinó també en la contribució que realitzen en els programes de digitalització i inversió en el país. En aquesta qüestió, el portaveu de la companyia afirmava que són coneixedors que si s’arriba a signar l’acord d’associació els ingressos que procedeixen de la itinerància patiran una davallada considerable i per aquest motiu fa anys que estan enfocats en la diversificació d’Andorra Telecom per aconseguir suplir aquesta entrada. Malgrat aquesta feina que s’ha estat realitzant i que se seguirà fent, Casadevall va admetre que «aquests ingressos són complicats de trobar amb la diversificació», però que aquest any de pandèmia ha estat un «assaig no volgut». Així doncs, si la previsió de facturació de serveis d’itinerància per al 2020 se situava en els 26 milions d’euros finalment s’ha tancat l’any en gairebé 18 milions d’euros, 8 milions d’euros menys. Aleshores, l’objectiu en aquest sentit és aconseguir una «estabilització dels ingressos de roaming al voltant dels 10 i 15 milions d’euros» per a poder seguir oferint la mateixa qualitat i serveis.