PUBLICITAT

El sector de la joieria i rellotgeria perd fins a un 70% del negoci

Les empreses han hagut de reduir al mínim els seus punts de venda

Per Helder Alves

Imatge d’un diamant.
Imatge d’un diamant. | Gremi de Joiers i Rellotgers d’Andorra

La crisi econòmica resultant de la pandèmia mundial ha afectat molts comerços del Principat. El sector del luxe també ha vist reduït en gran manera els seus volums de treball. Segons la vicepresidenta del Gremi de Joiers i Rellotgers d’Andorra, Meritxell Marsà, aquesta davallada és «del 50% i depenent dels mesos fins i tot un 70%» i lamentava que el sector està «patint molt» per la falta de turisme i que «només poden comptar amb el client nacional» encara que reconeixia que en l’època nadalenca van «remuntar una mica».
La falta d’activitat en les botigues ha repercutit en el normal funcionament dels establiments. En aquest sentit, Marsà explicava que «hi ha diversos negocis que han reduït al mínim indispensable els seus punts de venda, només tenen una botiga oberta i la resta tancades. Han hagut de reduir el negoci, els horaris i el personal amb els ERTOs. Sense turistes la nostra activitat es ressent molt, ja que no som un bé de primera necessitat». La vicepresidenta afirmava també que la plantilla activa de la majoria de negocis ronda el 30%, ja que en reduir l’horari i fer-lo intensiu han pogut mantenir les botigues amb aquesta poca quantitat de personal. A pesar de totes aquestes dificultats reconeixia que últimament s’havia notat molta presència de turisme francès que venia de «bastant lluny de França», però arran de les últimes mesures imposades pel govern del veí del nord aquests visitants «s’han reduït pràcticament a zero». 
En referència  a l’entrada de nous resident d’alt poder adquisitiu i si això afectava les vendes, Marsà va explicar que no és un fenomen «recent», però sí que és «progressiu», i afirmava que «hem notat que amb l’arribada de nous residents s’han fet algunes bones vendes». Malgrat això, des del gremi van lamentar que «per molts residents nous que vinguin, no compensa la falta total de turistes, que és el nostre major volum de negoci». Per altra banda, també creuen que a pesar de la quantitat de nous residents d’alt poder adquisitiu s’instal·lin al Principat «no tornarem als nivells d’abans del 2018, ja que aquell any va ser un punt d’inflexió per al sector». Arran de la modificació en la regulació fiscal del Principat, Marsà va apreciar un «canvi» en el turisme: «crec que està relacionat amb la gent que tenia comptes aquí i que eren bons clients dels establiments dels diferents sectors», encara que va aclarir que donen suport «total» a la feina de l’Administració i va afirmar que «era un pas molt important que el país havia de fer, però va deixar unes conseqüències clares com és aquesta». Des del gremi també van deixar clar que aquest canvi els va afectar, però que estan en un procés d’adaptació a les «noves normes del joc» i que busquen un altre tipus de model, per reconvertir-se i que el sector del luxe «recuperi la seva plaça». Pel que fa a les previsions del gremi per al futur, Marsà va lamentar que igual que han fet durant tot l’any 2020, de moment es concentren en «resistir», però que esperen que amb  la vacunació de la població, potser a finals d’estiu o a la tardor, «puguem a poc a poc anar recuperant una certa activitat», encara que reconeixia que no es fan «grans il·lusions» d’acabar l’any amb bones xifres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT