PUBLICITAT

L'increment del preu de la llum a Espanya afectarà a Andorra al 2012

  • El director de Feda preveu que els propers anys l'augment de la factura se situï al voltant del 3%
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Part d'una torre que suporta els conductors elèctrics aeris de les línies de transmissió d'energia. Foto: TONY LARA

Aquest any l'augment de gairebé el 10% del preu de l'electricitat a Espanya no afectarà al cost de la llum al Principat, però sí per l'any vinent. La compra de l'electricitat que fa Feda al país veí ja tenia un contracte amb un preu acordat que no contemplava aquest augment, però l'any vinent sí que repercutirà, així com també el nou peatge que el Govern de Zapatero ha creat per imposar-lo a la generació d'electricitat per part de les centrals. L'increment del cost de la factura elèctrica per al present any ja va ser decretat la passada setmana pel Govern i suposarà un augment del 1,4% de mitjana.

El director de Feda, Albert Moles, va explicar que tot augment del preu de la llum pot suposar un increment en el cost, però també hi ha altres factors que repercuteixen en el preu final com és el petroli, el gas natural, i el canvi del dolar. Moles va explicar que tot i que fins ara l'augment de la llum era el mateix de l'increment de l'IPC, la tendència en els propers anys serà d'augmentar en 2 i fins 3 punts percentuals l'índex de preus al consum. Així doncs es preveu que l'increment de la llum en els pròxims anys sigui d'aproximadament el 3%. La tendència mundial futura és que l'increment del preu de la llum vagi augmentant, perquè els seus condicionants (petroli i altres energies) també van augmentant.

UNA MITJANA DE 0,40 EUROS MÉS / Si es té en compte la mitjana d'una factura mensual d'un domicili xifrada en 40 euros, aproximadament, l'increment aplicat per aquest any a les tarifes de la llum pot suposar per a cada llar andorrà 0,40 euros més en la factura del mes. Es tracta de l'augment mitjà aplicat de l'1,4% que coincideix amb el que es preveu per l'índex de preus al consum d'Andorra per a l'any 2010.

Els preus dels mercats elèctrics dels països veïns als quals Andorra compra l'electricitat han sofert una evolució a l'alça molt significativa. Així, en els darrers tres anys el preu de l'energia importada s'ha incrementat el 40%. En canvi, en aquest mateix període a Andorra, la tarifa de venda per al consumidor industrial s'ha incrementat el 8% i per al domèstic no ha experimentat cap increment. Cal destacar que les tarifes aplicables als consumidors dels països veïns són molt superiors a les que es practiquen a Andorra.

És aquest context el què diu que la lògica del mercat demanaria un increment de tarifes elèctriques conseqüent per compensar els costos d'importació per apropar el preu de venda al cost real de l'energia. No obstant, el Govern va considerar incrementar les tarifes tant sols l'1,4% de mitjana. Els particulars tenen un increment menor de l'1,2% aproximadament, mentre que les empreses el tenen de l'1,5%.

L'encariment del 9,8% de mitjana en el rebut de la llum dels domicilis espanyols anunciat els darrers dies ha suposat un encariment de l'electricitat per a països com Andorra que depèn d'aquest país, tot i això des de l'executiu espanyol han destacat que aquest increment es deu a un problema estructural de dèficit tarifari, i també a l'encariment de les matèries primes i a la caiguda de la demanda.

Del tota l'energia consumida a Andorra tant sols es produeix el 17% de l'electricitat entre la central hidroelèctrica de Feda i el Centre de Tractament de Residus, el que representa el 4% de la totalitat de la demanda. Si afegim l'1% que representa l'energia geotèrmica, Andorra disposa únicament del 5% dels recursos energètics que necessita, per tant el 95% restant l'importa d'Espanya i França.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT