PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França envia avui 3.000 dosis de la vacuna d’AstraZeneca a Andorra

Els brots sorgits al Tarter i Arinsal creixen i ja suposen prop d’una seixantena d’infectats

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa.

Andorra rep avui 3.000 vacunes més contra el coronavirus, en aquest cas, provinents de França. Així ho va confirmar ahir el Govern, que també va informar que aquestes es correspondran a les d’AstraZeneca.

L’anunci es va produir hores després de la roda de premsa d’actualització sanitària desenvolupada pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i durant la qual va compartir que l’única data fixada en l’horitzó era el 8 de març, amb més de 5.000 dosis provinents d’Espanya. De fet, ambdues vies s’emmarquen en la disposició per tal que els països tercers rebin vacunes de forma proporcional a la resta d’estat de la Unió Europea (UE), i com a exemple de la bona relació i cooperació entre territoris veïns.

Paral·lelament, Andorra també compta amb una tercera via d’arribada de vaccins, el projecte Covax, que s’espera que faci arribar les primeres dosis durant el primer trimestre, i correspondrien majoritàriament a les d’AstraZeneca. De fet, sobre aquesta vacuna en concret, Benazet va reconèixer que davant els resultats que ha presentat a indrets com el Regne Unit en les persones grans, «no excloem no utilitzar les vacunes a qualsevol franja d’edat». D’altra banda, el ministre també va explicar que replicaran la recomanació que fa Espanya abans d’administrar aquest vaccí sobre la presa d’un paracetamol, per mitigar els efectes que produeix, corresponents a sensació de grip i febre.

També en relació amb la vacunació i la resta de països, el titular de Salut va reconèixer que el Govern està en converses amb la UE per tal de ser inclosos en la definició d’un possible passaport immunitari, amb la intenció que els ciutadans del país puguin viatjar i també per poder rebre turisme. En aquest sentit, va avançar que el departament està treballant en una eina que reculli les dades relatives al coronavirus utilitzant l’aplicatiu de la carpeta personal inclosa en la història clínica compartida.

Finalment, Benazet, va detallar que ja hi ha més de 21.800 persones inscrites en el registre electrònic, de les quals unes 3.600 són majors de 70 anys, «la primera diana» en la que es vol actuar.

Tendència a la baixa

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el ministre va lamentar la pèrdua de dues persones més víctimes de la Covid-19. Es tracta d’un home de 60 anys que estava ingressat a l’UCI i d’una dona de 83 anys que es trobava a la planta de l’hospital. D’aquesta manera, el total d’òbits al Principat és de 112 persones. D’altra banda, Benazet també va informar que s’havien diagnosticat 40 casos nous, elevant la xifra de contagiats als 10.948.

Una part d’aquests nous positius s’havien registrat per l’increment de persones afectades en els brots sorgits al Tarter i Arinsal. Segons el ministre, en el primer cas, hi havia 28 infectats, i segons Benazet, es trobava «a les acaballes de la cadena epidemiològica». I pel que fa al d’Arinsal, comptava amb 29 positius, però s’esperava que la xifra augmenti perquè durant la traçabilitat dels casos, havien trobat més contactes que al primer. 

No obstant això, el virus seguia en un clar descens, i de fet, gràcies a les 59 noves altes del total de 10.560 concedides, els actius havien tornat a baixar fins als 276, 21 menys que la jornada anterior. D’aquests, hi havia 17 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 10 a planta i set a l’UCI, sis dels quals sota ventilació mecànica. A més, Benazet va posar en relleu que aquestes xifres eren similars a les del mes de setembre.

Per tot plegat, el Consell de Ministres va aprovar fer dos relaxaments de les mesures vigents: es permeten les trobades de fins a quatre persones a les vetlles i al tanatori; i es permet organitzar competicions esportives, amb protocol previ, de les categories que incloguin practicants nascuts fins a l’any 2012. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT